Et banebrytende dansk studie fra Syddansk Universitet (SDU) antyder at gulrøtter kan spille en betydelig rolle i reguleringen av blodsukkernivået hos personer med type 2-diabetes.
Forskerne har gjennomført forsøk på mus og søker nå finansiering for å teste effekten på mennesker.
I studien ble mus med indusert type 2-diabetes delt inn i to grupper. Begge gruppene fikk en fettrik diett for å etterligne en usunn livsstil. Den ene gruppen fikk i tillegg 10 % frysetørket gulrotpulver i kosten, mens kontrollgruppen ikke fikk dette tilskuddet.
Etter 16 uker viste musene som fikk gulrotpulver en sunnere balanse i tarmbakteriene, noe som er avgjørende for fordøyelsen og generell helse. Disse funnene er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet CTS Clinical and Translational Science.
Professor Lars Porskjær Christensen ved SDU understreker at selv om resultatene fra museforsøkene er lovende, er det nødvendig med kliniske studier på mennesker for å bekrefte effekten.
– Vår studie viser at gulrøtter endret sammensetningen av tarmens mikrobiom – de milliarder av mikroorganismer som lever i tarmen og spiller en avgjørende rolle for fordøyelse og helse.
– De musene som spiste gulrøtter, viste en sunnere balanse i tarmbakteriene, sier studiets prosjektkoordinator, Morten Kobæk Larsen, førsteamanuensis ved avdelingen for klinisk forskning på SDU.
Foreløpige data fra tidligere studier på tarmkreftpasienter indikerer at et daglig inntak av 30-40 gram gulrøtter kan ha positive helseeffekter. Christensen antyder at en tilsvarende mengde kan være gunstig for personer med type 2-diabetes.
Tilberedningens betydning
Tilberedningsmetoden av gulrøtter kan påvirke deres næringsinnhold. Langvarig koking eller steking kan redusere noen av de bioaktive komponentene. Likevel beholder gulrøtter mange av sine helsefordeler selv etter tilberedning.
NHI.no rapporterer at kokte gulrøtter inneholder mer betakaroten enn rå, noe som er fordelaktig for beinvekst og syn.
Til tross for de positive funnene, advarer forskerne mot å trekke forhastede konklusjoner. Tanja Thybo, forskningssjef i Diabetesforeningen, påpeker at selv om resultatene er interessante, er det avgjørende å gjennomføre studier på mennesker før man kan gi konkrete anbefalinger.