Kvinner med høy BMI tjener betydelig mindre enn kvinner med normal vekt.
Ifølge tall fra Folkehelserapporten fra Folkehelseinstituttet (FHI) har 60 prosent av norske kvinner og 75 prosent av norske menn enten overvekt eller fedme.
Med overvekt menes BMI mellom 25 og 30 og med en BMI over 30 har man fedme.
Christina Hansen Edwards har nylig avlagt sin doktorgradsavhandling «Economic Consequences of Elevated BMI in Norway», hvor hun sammen med sine kolleger blant annet har forsket på sammenhengen mellom vekt og inntekt. Det er VG som først omtaler avhandlingen.
– Et av hovedfunnene i avhandlingen er at BMI har en effekt på inntekten blant kvinner, men det ser ikke ut til å påvirke inntekten blant menn, sier Edwards til avisen.
Avhandlingen hennes konkluderer med at kvinner med fedme i gjennomsnitt tjener 47.000 kroner mindre i året enn kvinner med normal vekt.
Edwards er ikke overrasket over funnene. Det er flere internasjonale studier som peker mot det samme.
– Likevel hadde jeg muligens forventet at det var likere mellom kjønnene i Norge, fordi situasjonen her er annerledes, og fordi vi generelt er mer likestilte, sier hun.
Fasitsvaret på hvorfor det er slik har vi imidlertid ikke. Men Edwards tror det kan ligge flere årsaker til grunn.
– Det pekes på at det er forskjeller på kvinner og menn når det gjelder hvordan helsen påvirkes av høy BMI, sier hun og legger til at det også kan dreie seg om diskriminering i arbeidsmarkedet, eller at høy BMI påvirker selvtilliten ulikt hos kvinner og menn.
Mari-Mette Graff i Landsforeningen for overvektige peker på at hvis du har en slank kropp, blir du tillagt en rekke positive egenskaper, som at du kan mye om kosthold og helse, tar vare på deg selv, er flittig og målbevisst. Graff sier videre at det motsatte ofte er tilfellet om man har overvekt.