Hjem Arkeologi Øyvind trodde det han fant på gården var skrot: Ble sjokkert da han oppdaget hva det var

Øyvind trodde det han fant på gården var skrot: Ble sjokkert da han oppdaget hva det var

Det var en helt vanlig dag på gården for Øyvind Tveitane Lovra da han gjorde en oppdagelse som skulle sette hele arkeologimiljøet i Norge i ekstase.

Under arbeidet med å så nytt gress på et jorde som ikke hadde vært pløyd på mange år, kom han over noe som ved første øyekast kunne ha blitt forvekslet med søppel. Det skriver Rogaland Fylkeskommune i en pressemelding.

– Haakon, sønnen min, og jeg holdt på å harve marka og plukke stein. Vi tok en pause sammen med en nabo, og så fikk jeg øye på en jerndings. Jeg skulle til å kaste det, men akkurat da jeg var på vei, oppdaget jeg at det var et sverd. Oi, hva skjer nå?, tenkte jeg, forteller Øyvind Tveitane Lovra.

Det viste seg at sverdet var et sjeldent vikingsverd, et funn som har fått både arkeologer og historikere til å sperre opp øynene. Sverdet, som er 37 centimeter langt med omtrent halvparten av lengden manglende, er overraskende godt bevart takket være den tette leiren det har ligget i.

Ikke ofte vi får oppleve noe slikt

Mandag denne uken besøkte arkeologene Lars Søgaard Sørensen og Kim Thunheim gården for å hente sverdet og møte finneren.

– Dette er veldig sjeldent. Sverdet var det største statussymbolet i vikingtiden, sier Lars Søgaard Sørensen, som har vært arkeolog i 25 år. Kollega Kim Thunheim, med 15 års erfaring, deler Sørensens entusiasme:

– Det er ikke ofte vi som arkeologer får oppleve sånt som dette.

Foto: Rogaland fylkeskommune

Røntgen avslører inskripsjoner

Spennende avsløringer kom frem da sverdet ble røntgenfotografert ved Arkeologisk Museum i Stavanger. Konservator Hege Hollund smilte bredt da konturene av inskripsjoner med kryssmønster og muligens bokstaver på klingen ble oppdaget.

– Det betyr at det kan være et såkalt VLFBERHT-sverd fra vikingtid eller tidlig middelalder, forklarer professor Sigmund Oehrl.

Foto: Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger

VLFBERHT-sverd er kjent for sin høye kvalitet og ble produsert i Frankerriket (nå Tyskland). Det finnes bare rundt 170 slike sverd i Europa, og dette er første gang et slikt sverd er funnet i Rogaland.

– Når vi først fikk se sverdet, ble vi glade. Men da vi fikk se røntgenbildet, ble vi skikkelig begeistret, sier Oehrl.

Nåla i høystakken

Øyvind Tveitane Lovra, som også er maskinsjef på fergen MF Hydra og lokalpolitiker for Senterpartiet, sammenligner funnet med å finne nåla i høystakken.

– Jeg tror det har vært mange vikinger her på Lovra, og jeg ser ikke bort fra at høvdingen som eide dette sverdet er i slekt med meg, sier han med et smil.

Rogaland fylkeskommune

Med dette sjeldne funnet får vi et nytt vindu inn i Norges rike vikinghistorie, og Øyvind Tveitane Lovra har fått en historie han sent vil glemme.

Hva gjør du hvis du finner noe gammelt?

Privatpersoner som finner noe gammelt, skal ta kontakt med fylkeskommunen, som registrerer funn og leverer de videre til Arkeologisk museum. Dette gjelder også funn som ikke lenger er fullstendig bevart. Arkeologene roser Øyvind for å ha fulgt regelverket til punkt og prikke.

  1. Slik så gullanhenget ut. Rekonstruksjon laget av arkeolog Theo Eli Gil Bell. Foto: Arkeologisk museum Stavanger
  2. Han er Odins mann

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com