in

Øyvind «Vinni» Sauviks store forandring – Fra rusmisbruker til avholdsmann

Sauvik
Foto: vinnivagabond / Instagram

Øyvind «Vinni» Sauvik (46) vant det norske folks hjerter da han deltok i programmet «Hver gang vi møtes» i 2012. Hans versjon av Halvdan Sivertsens «Sommerfuggel i Vinterland» ble en stor suksess. I dag er Vinni rusfri, men det har vært en lang vei dit.

Vinni slo gjennom for første gang sammen med kompisen Ole Alexander Halstensgård i rapduoen «Paperboys» i 2002. Det neste tiåret ble preget av mye alkohol, rusmidler og skandaler.

En av de største offentlige skandalene, var kanskje da Paperboys vant Spellemann for debutalbumet «No Cure For Life». Vinni entret scenen, sørpe full, og tok imot prisen av tidligere statsminister Jens Stoltenberg.


TV 2 omtalte hendelsen som et av «tidenes kleineste Spellemann-øyeblikk».

Stod frem som rusmisbruker

Samme år stod Vinni fram som rusmisbruker. Og året etter ble han pågrepet av politiet for besittelse av marihuana. Etter pågripelsen, sa han følgende til Dagbladet:

– Jeg har prøvd mye og er ikke så redd for dop. Men jeg har aldri våknet skjelven og tenkt at nå må jeg få i meg noe kokain, noe å drikke, noe Rohypnol. Det jeg har hatt mest problemer med er fylla. Når du drikker i to-tre måneder i strekk blir terskelen lavere. Evnene til å si nei og dømmekraften svinner hen.

Ifølge VG har han også uttalt at rusen var en form for «å stikke av».

– Jeg har en trang til å stikke av, har et fres i kroppen og sliter med å sitte stille. Var ikke klar over at jeg lakk energi, men dette forklarer mitt forhold til rus. Jeg har trengt rus for å dempe buldringene og skriket innenfra, sier Vinni tilbake i 2012.

Var utro

Året 2011 ble et vendepunkt for Vinni. Da tok kona Tone Oraini Selfors (39) ut skilsmisse etter at Vinni hadde vært utro. De to har sønnen Leonel (12) sammen.

Vinni forteller at han innså at han hadde vært en «selvsentrert idiot» – noe som påvirket både kona og sønnen, og til slutt tok fra ham det mest dyrebare han hadde.

Året etter, i 2012, var Vinni gjest på Senkveld med Thomas og Harald. Da fortalte han at han hadde begynt å gå på møter for Anonyme Alkoholikere (AA).

– Da følte jeg meg ikke så høy i hatten. Jeg skalv og var hypp på å grine, og dro rett hjem og drakk vin. Men det er jævlig fint å være der. Det er mange andre i samme situasjon, det er ingen som dømmer deg. Det er full aksept, fortalte han.

Avhold

I dag er Vinni helt rusfri, og han rører ikke alkohol. Men det har ikke bare vært enkelt å legge rusen på hylla.

– Bare det å spille konserter nå som jeg ikke er påvirket er fantastisk slitsomt, mer slitsomt enn å være full, faktisk. Fordi du er så til stede hele tiden, alle sanser er så på plass, men om du tar deg en pinne, gir du litt mer faen, du blir litt mer nummen, du laminerer følelsene dine. Jeg er en bedre artist nå og kicket er større, fortalte han til tidligere til VG.

Imponerte i Kompani Lauritzen

I starten av mars 2020 begynte programmet «Kompani Lauritzen». Programmet hvor 14 kjendiser lot seg innrullere i en konkurranse bestående av militær disiplin og konkurranser ble raskt populært blant oss nordmenn. Mange lot seg imponere over den fysiske formen til «Vinni». Men som han tidligere har uttalt til Nettavisen, så har han alltid vært en aktiv person.

– Jeg har alltid vært aktiv. Faren min var fotballspiller og turner på høyt nivå. Som yngre prøvde jeg mye, også kampsport. Jeg har alltid likt å skate, surfe og stå på snowboard, men etter at jeg møtte Pekka har jeg fått et nytt syn på trening og bevegelse, har Vinni fortalt.


Øyvind «Vinni» Sauvik vant finalen hvor han konkurrerte mot Henrik Thodesen, Lisa Karlsnes og Marte Bratberg.

Men selv mener ikke Sauvik at han var den rette vinneren av konkurransen. På spørsmål fra TV 2 svarte han at han på en måte er den rette vinneren av selve konkurransen, fordi han kom først. Men at han ikke er den rette vinneren av konseptet «Kompani Lauritzen.»

– Jeg har vært jævlig god, og så har jeg vært jævlig dårlig. Veldig frem og tilbake. Henrik Thodesen har bare vært god. Han har aldri vært i nærheten av å være i dimmekamp eller å bli sendt hjem. Så hvis man skal si hvem som har vært best i «Kompani Laurtizen», så mener jeg uten tvil at det er Henrik. Nei, jeg er ikke den rette vinneren, sa han.

Selvbiografi

Vinni har også gitt ut biografien «Verden ifølge Vinni». Her forteller han mer om alle opp- og nedturene i livet. I boka skriver han blant annet at han var på «halvfylla» gjennom hele seansen av «Hver gang vi møtes».

«Jeg er god til å drikke på denne tida, har høy toleranse, har gått gjennom hele «Hver gang vi møtes» i halvfylla, har trosset min svenske kollega og kompis Timbuktus eneste råd da jeg skulle inn: «Hva enn du gjør, ikke drikk! Opplegget er nok av en påkjenning fra før», skriver han.

Og i et nytt intervju med Se og Hør forteller «Vinni» om hvor brutalt livet som artist kan være.

– Man lever jo på eksterne bekreftelser og putter sin egen verdi i andres hender. Det er jo en veldig skummel greie – og nesten umulig å unngå. Men det er så gøy da, når man for eksempel har suksess med en låt som funker, da er det så lett å føle seg fresh og på toppen av listen og alle digger meg, sier han.

I dag bruker «Vinni» det meste av tiden sin som låtskriver.

Nedenfor kan du høre det vakre øyeblikket da Vinni fremførte «Sommerfuggel i vinterland». Del gjerne om du er imponert over forvandlingen til Sauvik.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Dette er nordmenns Hellasfavoritter

Rebeccas datter fikk kjemisk forbrenning – Lege forteller hvorfor man bør bruke solkrem som er tilpasset barnets alder