Hjem Forskning Ny forskning om p-piller: Negativ effekt som er verdt å vite om

Ny forskning om p-piller: Negativ effekt som er verdt å vite om

En ny studie fra Aarhus Universitet viser at p-piller har negativ innvirkning på kvinners stressrespons.

Kvinner har brukt p-piller som prevensjon siden 1960-tallet, men det er fortsatt mye forskerne ikke vet når det kommer til kroppens komplekse reaksjon på den lille tabletten med hormoner.

Nå har forskere fra Aarhus Universitet og USA undersøkt stressresponsen som oppstår i forbindelse med å få tatt blodprøve hos 131 unge kvinner som henholdsvis bruker eller ikke bruker p-piller. Konkret målte de stresshormonet ACTH i blodet.

Studien viser at 15 minutter med sosial aktivitet etter blodprøvetaking har en dempende effekt på stresshormonnivået hos kvinner som ikke bruker p-piller. Derimot opplevde kvinnene som tok p-piller ingen reduksjon i stresshormonnivået.

For å unngå ytterligere stress hos forsøkspersonene ble et lite intravenøst ​​kateter plassert ved første blodprøvetaking. Da kunne forskerne ta blod etter den sosiale aktiviteten uten å stikke kvinnene igjen.

Kvinnene spilte brettspill og sang i kor

Forsøkspersonene, som hadde en gjennomsnittsalder på 20,5 år, fikk tatt blodprøve og deretter deltok de i en av seks ulike gruppeaktiviteter, hvor de for eksempel spilte brettspill, deltok i en gruppesamtale for å bli kjent med hverandre. sang i kor eller deltok i en gudstjeneste.

– Å være sammen med andre mennesker er en av de mest effektive måtene å redusere stress på. Resultatene våre er av stor betydning, da de indikerer at p-pillebrukere ikke opplever samme reduksjon i stresshormonnivået ved sosial aktivitet som personer som ikke bruker p-piller, sier Michael Winterdahl.

Winterdahl er gjesteforsker ved Institutt for klinisk medisin og er en av forskerne bak studiet.

Vet ikke hvorfor p-pillebrukerne ikke har samme reduksjon av stresshormoner

Studien skiller seg fra tidligere studier som først og fremst har fokusert på stresshormonet kortisol i ekstreme situasjoner. Denne gangen målte forskerne stresshormonet ACTH, som endrer seg betydelig raskere enn kortisol. Det gjør det mulig å observere og analysere raske endringer i stressresponsen.

Det har lenge vært kjent at p-piller påvirker stressresponsen hos kvinner. Det er imidlertid nytt å se på stresshormonet ACTH og samspillet med en sosial aktivitet.

– Ved å undersøke ACTH-nivåene kommer vi et skritt nærmere hvordan hjernen regulerer stress, da ACTH fungerer som et signalstoff fra hjernen til binyrebarken, hvor kortisol produseres. Når vi analyserer ACTH-nivåene, kan vi få innsikt i den raske mekanismen som styrer kroppens respons på stress, sier Michael Winterdahl.

Forskerne mangler en definitiv forklaring på hvorfor p-pillebrukere ikke opplever samme reduksjon i stresshormonnivået ved sosial aktivitet som personer som har valgt bort prevensjonsformen.

Ny forskning om p-piller. Bildet er tatt av Anqa fra Pixabay

– Det er flere konkurrerende hypoteser som prøver å forklare det lavere kortisolnivået hos p-pillebrukere. Forskningen vår har presset oss nærmere en forklaring som fokuserer på hjernen og ACTH-dynamikken. Biokjemien er kompleks, men vi jobber ut fra en hypotese om at p-piller kan undertrykke kroppens egen produksjon av progesteron, sier Michael Winterdahl.

Progesteron brytes ned til hormonet allopregnanolon, som er involvert i en lang rekke beroligende effekter og kan påvirke stressresponsen.

Forskjellig stressrespons ulike steder i den månedlige sykelen

Både kvinner på p-piller og kvinner som ikke bruker p-piller deltok i forsøket. Kvinnene var på forskjellige punkter i menstruasjonssyklusen.

Studien viste at når kvinner ikke tar p-piller, påvirkes stressresponsen deres av hvor de er i den månedlige syklusen. De stressavlastende gruppeaktivitetene hadde ingen effekt på ACTH-nivåene hos kvinnene hvis de var i det som kalles den proliferative fasen – hvor du nettopp har hatt mensen og kroppen produserer hormoner for å hjelpe eggløsningen i gang.

– I den proliferative fasen av den naturlige syklusen er progesteronnivået veldig lavt. Det forårsaker minimal omdannelse av progesteron til hormonet allopregnanolon. Siden allopregnanolon er viktig for å aktivere reseptorene som regulerer stressresponsen, ser vi ingen reduksjon i ACTH-nivåer hos kvinner med naturlig syklus som nettopp har menstruert, sier Michael Winterdahl.

Han påpeker at kvinner også generelt er mer fysisk aktive i den proliferative fasen, og at dette kan betraktes som en tilpasning, hvor stressresponsen og atferden endres i takt med syklusen.

Hos kvinner som bruker p-piller er stressresponsen «frakoblet» slik at den ikke kan tilpasses en gitt situasjon.

Helt nøyaktig hva dette betyr for kvinner kan forskning fortsatt ikke forklare. Det er derfor behov for ytterligere forskning for å klargjøre de komplekse mekanismene som er involvert i forholdet mellom hormonelle nivåer og stressrespons.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com