onsdag, juni 3, 2020

På dette sykehjemmet får demenspasienter kose med kattunger. Resultatene er helt utrolige

Mest lest nå

Demens er en uhelbredelig sykdom. Likevel viser forskning at det er mulig å lindre symptomene ved sykdommen. Blant annet ved å la pasientene få kose med dyr.

På et eldrehjem i Arizona i USA, fikk en gruppe med demenspasienter kose med kattunger i en periode. Pasientene fikk mate kattungene, kose med de, og leke med de. Etter kort tid, viste det seg at hukommelsen kom tilbake hos flere av pasientene.

Det første pasientene husket, var minner om deres egne kjæledyr fra tidligere i livet. Det skriver nettsiden Bored Panda.


Foto: Privat

Minsker ensomhet og depresjon

Ifølge nettstedet Staff Relief kan det å ta vare på kjæledyr hjelpe eldre og demenspasienter på flere måter:

«En firbent venn minsker ensomhet og depresjon. Å ta seg av en katt kan også gjøre at eldre føler seg mindre isolert, og mer fornøyd med livet. Men det er også fysiske fordeler, som for eksempel redusert stressnivå.»

Foto: Privat

Minner og sanser stimuleres

Ifølge Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (Napha), gir musikk og dyr livskvalitet til mennesker som har demens. Når minnet og sansene stimuleres, kan øyeblikkene få økt verdi.

Psykiatrisk sykepleier Hanne Karijord, skriver på Napha at øyeblikkene er det viktigste for mennesker med demens.

View this post on Instagram

På dette gamlehjemmet får beboerne treretters middag og vin til maten! Maten på norske gamlehjem har ofte fått medieomtale de siste årene. Mange mener at maten vi serverer våre eldre er en skam – Hva med å se til nabolandet vårt? Undersøkelser har tidligere vist at mange norske sykehjem serverer det man vil omtale som dårlig mat. For mange av de eldre menneskene som må bo på sykehjem vil måltider være et høydepunktene på dagen. Da bør måltidene være innbydende og smake godt. I den svenske kommunen Håbo har man innsett viktigheten av at eldre mennesker får god mat, og det kommunale gamlehjemmet ”Solängen” har høstet internasjonal oppmerksomhet på bakgrunn av sin ekstraordinære omsorg. SVT har tidligere skrevet at beboerne på dette gamlehjemmet får velge mellom en treretters middag, og hver tredje uke får beboerne tilbud om vin til maten. De herligste retter blir tilberedt av hjemmets tre fulltidsansatte kokker. Gamlehjemmet har valgt å ansette egne kokker som har god kunnskap i forhold til å lage næringsrik mat. De tok også innspill fra beboerne om at de ville spise bedre og oftere på alvor. Enhetsleder ved gamlehjemmet uttalte til SVT: – Følelsen av sult forsvinner med alderen. Da øker også risikoen for vekttap og fallulykker. Derfor mener vi at maten til de eldre er svært viktig. Hva mener du om modellen til dette svenske sykehjemmet? Burde norske sykehjem forsøkt seg på det samme? Del gjerne dine tanker i kommentarfeltet!

A post shared by Sosialnytt (@sosialnytt.no) on

«Når mennesker får en demenssykdom og lever uten å huske det som nettopp har skjedd, blir nettopp øyeblikkene veldig viktige. Det blir klart at livet er her og nå. Utfordringen i miljøbehandling blir å skape gode øyeblikk på bakgrunn av hva beboerne liker», skriver hun.

«Det er viktig å stimulere minnet for å lage gode øyeblikks opplevelser og gode stunder som gir gode følelser. Det kan være slik at god stimulering også bidrar til at beboeren holder sykdommens alvorlighetsgrad på avstand litt lenger», skriver hun videre.

Dette er noe å tenke på for norske sykehjem også. Tenk så mye det gir å få kose med en liten kattunge. 

129,780FansLik
1,366FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter