Vi har vel alle sett det stereotypiske bildet av eldre mennesker på sykehjem – som sitter i en stol og tvinner tommeltotter hele dagen i mangel av noe å finne på. Vel, dessverre finnes det nok noen slike steder også, men det behøver slett ikke være slik.

Hovseterhjemmet i Oslo er et sykehjem i særklasse, for ikke bare har de eldre et vell av fritidsaktiviteter å ta seg til som velværerom, butikk, treningsrom og frisør, de har til og med sin egen kafé, kino og bar. Ja, du leste riktig, kafé, kino og bar!

Foto: Unicare

Drøm om egen kino

Hovseterhjemmet, som med sine 163 plasser for øvrig er Oslos største sykehjem, eies av det kommunale eiendomsforetaket Omsorgsbygg. Det er Unicare Omsorg som driver sykehjemmet på oppdrag for Oslo kommune, og det var de ansatte selv som kom opp med idéen.

– Da vi flyttet til nye Hovseterhjemmet, var det noen av de ansatte som kom til meg og sa at de hadde en drøm om å få laget en kino. Så hadde de funnet et lagerrom i kjelleren som kunne egne seg til det. Det syntes jeg var en strålende god idé, sier direktør Janne Sonerud i Unicare Omsorg i et intervju til Nettavisen.

Kinoen ble klargjort med lys, lyd og bilde, og setene fikk de overta fra Frogner Kino som er under rehabilitering. Og som seg hør og bør ble kinoen innredet med egen popkornmaskin, så publikum har noe å knaske på under filmen.

Foto: Unicare

Det er imidlertid ikke kun de eldre som kan nyte godt av kinoen, tre ungdommer fra bydelen har meldt sin interesse for å arrangere kinokvelder og være med på å videreutvikle tilbudet, noe de eldre også ser frem til. Dessuten vil de invitere eldre fra andre sykehjem på kinokvelder og hygge, og andre sosiale sammenkomster. Og da kan jo baren være god å ha.

Skybar

Baren er en såkalt «Skybar», og ligger følgelig på toppen av sykehjemmet. Innredningen består av effekter de har vært så heldige å overta etter Hotell Cæsar, og navnet er dermed også satt av seg selv; Cæsar Skybar.
En av de som nettopp besøkte det nyåpnede kinotilbudet på Hovseterhjemmet var ingen ringere enn Eldreminister Åse Michaelsen (Frp), og hun får ikke rost initiativet nok.

– Jeg synes det er helt supert at eldre får dette tilbudet, og jeg vil rose de ansatte som står bak initiativet. For meg er det viktig at eldre får en meningsfylt hverdag, og denne kinoen tror jeg vil skape stor glede hos både beboerne og de ansatte. Jeg håper derfor at flere sykehjem vil kunne hente inspirasjon fra dette tilbudet, sier Michaelsen til Nettavisen.

Det er de eldre selv som bestemmer hvilke filmer som skal vises, og det re allerede ytret ønsker om alt fra gamle klassikere til de siste utgivelsene.

Vi for vår del synes det er fantastisk at entusiastiske mennesker gjør så mye for de eldre – spesielt dem som bor på sykehjem, for de har kanskje ikke de samme mulighetene for å dra ut på det de måtte ha lyst til. Da er det flott at disse fasilitetene kan komme til dem. Del artikkelen hvis du er enig!