lørdag, juni 12, 2021

På frigjøringsdagen: Kronprins Haakon la ned krans for å minnes de som mistet livet for Norge

Mest lest nå

8. mai minnes vi friheten, og ikke minst hedrer vi dem som ga alt for Norge.

Vanligvis pleier kong Harald å delta på minnemarkeringen 8. mai. Men i år kunne ikke kongen delta, fordi han fremdeles er under opptrening etter operasjonen i kneet. Det opplyser Forsvarets forum.


Under fjorårets minnemarkering holdt kong Harald en tale som rørte svært mange av oss.

– Vi skal følge motstandsmannen Carl Johan Oftedahls oppfordring. Vi skal bygge Norge videre i kjærlighet, sa kong Harald i talen og minnet oss alle på at vi alle må bidra til å bygge hverandre opp i en vanskelig tid.

– I en tid med mindre frihet for oss alle, en tid som er vanskelig for mange, skal vi også huske på å bygge opp hverandre. For nok en gang har vi blitt minnet om hvor avhengig vi er av våre små og store fellesskap, sa kongen i fjor.

Mange hadde nok ønsket at kongen også i år kunne delta, men i hans fravær var det kronprinsen som stilte fra kongefamilien.

– H.K.H. Kronprinsen vil derfor være til stedet under deler av markeringen, og kommer til å legge ned krans ved Nasjonalmonumentet. I tillegg skal statsminister Erna Solberg være til stedet, informerte Forsvarets forum med i forkant av dagen.

Kransenedleggelsen fant sted ved Nasjonalmonumentet på Akershus festning i Oslo. Jagerfly fra Luftforsvaret hadde overflyvning mens det ble skutt salutt på Akershus festning. Det opplyse Kongehuset.

Prinsesse Astrid mimrer tilbake til frigjøringsdagen

Vi har tidligere skrevet om hvordan prinsesse Astrid opplevde frigjøringsdagen, og synes det er på sin plass å dele den historien igjen med dere i dag.

Den 9. april 1940, gled krigsskipet Blücher innover Oslo-fjorden, fullt av tyske soldater. Oppdraget var å ta Norges konge og regjering til fange. Mens kong Haakon, kronprins Olav og Regjeringen flyktet til London, dro kronprinsesse Märtha med de tre barna til Washington DC i USA.

Natten mellom den 9. og 10. april reiste kronprinsesse Märtha over grensen til Sverige sammen med kronprinsparets tre barn, prinsesse Ragnhild, prinsesse Astrid og prins Harald. De bodde hos svenske slektninger frem til 12. august, da de reiste videre til USA.

Kronprinsparet var nære venner med det amerikanske presidentparet, og kronprinsesse Märtha ble invitert av fra presidenten, Franklin D. Roosevelt.

Kronprinsesse Märtha jobbet for norske interesser under hele det fem år lange oppholdet i USA.

– Vi er fri, vi er fri!

Den 8. mai 1945, kapitulerte Tyskland. Norge var igjen et fritt land. Det var prinsesse Astrid som var den første som fikk med seg at tyskerne hadde kapitulert. De bodde på Pook’s Hill utenfor Washington, og Astrid satt med leksene sine med radioen på i bakgrunnen. Prinsessen var 13 år på dette tidspunktet.

– I bakgrunnen hadde jeg radioen på. Plutselig brytes sendingen med meldingen om at «tyskerne har kapitulert – Europa er igjen fritt». Jeg stormet ut og ropte: «Nå er det slutt på krigen, vi er fri, vi er fri», forteller Astrid ifølge Kongehusets instagramkonto.

– Mor spurte: «Sa de noe om Norge?» Det kunne jeg ikke svare på, fordi jeg hadde jo løpt ut før jeg hørte hele meldingen, forteller Astrid videre.

Rett etter, ringte ambassaden som kunne bekrefte at Norge igjen var blitt et fritt land.

Tilbake på norsk jord

Fem dager senere, den 13. mai, kom kronprins Olav og fem statsråder tilbake til Norge. Kong Haakon, kronprinsesse Märtha og de tre barna fulgte etter den 7. juni.

Gratulerer med dagen alle sammen! Bruk litt tid i dag på å tenke på de som ga alt for at meg og deg i dag får leve i et fritt land.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter