in , , ,

På gli mot å bruke «finansielt atomvåpen» mot Russland

Foto: JetraTull/Pixabay

Ungarn, Italia og Kypros er nå for å utestenge Russland fra Swift, noe som har lagt et økt press på Tyskland.

Lørdag kveld sier regjeringen i Tyskland at også de jobber for å få Russland utestengt fra Swift.


– Vi jobber samtidig raskt med å begrense sikkerhetsrisikoen fra en eksklusjon fra Swift slik at tiltaket rammer de rette personene, heter det ifølge E24 i en felles uttalelse fra Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock og finansminister Robert Habeck.

En beslutning om å utestenge Russland fra det globale betalingssystemet Swift vil bli fattet om få dager, sier sjefen for en av sentralbankene i eurosonen til Reuters lørdag.

– Det er bare et spørsmål om tid for Swift, veldig kort tid, sier sentralbanksjefen, som ønsker å være anonym, til nyhetsbyrået.

SWIFT er forkortelse for «the Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication» og systemet er et nettverk som knytter banker sammen globalt. Washington Post sammenligner en utestengelse fra systemet med et «finansielt atomvåpen».

Det belgisk-baserte konsortiet knytter sammen mer enn 11 000 finansinstitusjoner som opererer i mer enn 200 land og territorier, og fungerer som et kritisk knutepunkt som muliggjør internasjonale betalinger. I fjor hadde systemet i gjennomsnitt 42 millioner meldinger om dagen.

Hvorvidt Russland skal avskjæres fra SWIFT har blitt et av de første punktene for seriøs vestlig splittelse i denne krisen, etter at EU i flere uker hadde demonstrert enhet.

Tyskland er et av landene som har nølt. Polens statsminister Mateusz Morawiecki meldte lørdag på Twitter at Ungarn vil stille seg bak forslaget. Ungarn var etter sigende også et av landene som motsatte seg denne sanksjonen, sammen med blant annet Italia og Tyskland.

Siste oppdateringer på Ukraina:
Tyskland bryter praksis – tilbyr Ukraina våpen
Putin har gitt soldatene ordre om å angripe alle retninger
Det smertefulle øyeblikket hvor faren tar farvel med datteren sprer seg over hele verden

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Tyskland bryter praksis – tilbyr Ukraina våpen

Den Ukrainske presidenten kler seg i militæruniform – Nekter å forlate landet