søndag, oktober 24, 2021

Paracet-alarm fra forskere: Gravide bør ta så lite som mulig

Mest lest nå

I siste nummer av tidsskriftet Nature Reviews Endocrinology går flere forskerne nå går ut med en felles uttalelse om at gravide bør bare bruke paracetamol når det er medisinsk grunn til det.

Bruken bør da begrenses, være så kortvarig som mulig, og med lavest mulig dose. Dette skriver det norske vitenskapsnettstedet Forskning.no.

Anslag viser at opp til 65 prosent av gravide i USA tar paracet. På verdensbasis antas det at halvparten av gravide bruker det. Tallene i Norge er temmelig like.


Den danske forskeren David Kristensen og kollegene hans har nå har samlet ulike studier om bruk av paracetamol under graviditet. Studier har tydet på at utstrakt bruk av paracet blant gravide, kan gi økt risiko for fosterskader.

Funnene er senere støttet av eksperimentelle studier som viser uheldige effekter både gjennom dyreforsøk og laboratorieforsøk på cellenivå, skriver Forskning.no.

Paracetamol kan øke risikoen for visse nevrologiske misdannelser, samt misdannelser i kjønnsorgan og urinrør.

– Risikoen ved en gangs bruk var moderat i de fleste studiene, skriver David Møbjerg Boslev Kristensen i en e-post til forskning.no.Han legger til at det er blivende mødre som bruker paracetamol over lengre tidsrom forskerne er bekymret for.

Lave doser og så kort tid som mulig

Ifølge Helsenorge.no anbefaler Legemiddelverket at paracetamol brukes i laveste effektive dose, og over så kort tid som mulig. Dersom man har langvarige smerter og stadig behov for smertestillende under en graviditet er det offisielle helserådet å søke råd hos lege. 

Gravide bør helst unngå høyt forbruk av paracetamol.

Men i studien fra det danske forskerteamet rapporterte de fleste kvinnene at de bruke paracetamol gjentatte ganger i svangerskapet. Flesteparten av studiene viste at risikoen økte ved langvarig bruk og høyere doser.

Forskerne som har gått sammen om oppropet i Nature Reviews Endocrinology foreslår at kvinner bør få rådgivning tidlig i svangerskapet om å unngå unødvendig bruk av paracetamol, med mindre det er medisinsk begrunnet.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

Følg oss på sosiale medier

134,582FansLik
1,600FølgereFølg
225FølgereFølg
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter