Hjem Historier fra livet Parkinsonlandslaget i fotball skal til Liverpool og forsvare bronsemedaljen fra i fjor

Parkinsonlandslaget i fotball skal til Liverpool og forsvare bronsemedaljen fra i fjor

Visste du at Norge har et parkinsonlandslag i fotball? Hvert år reiser de til en internasjonal turnering og spiller kamper mot parkinsonrammede fra andre land. I år går turen til Ray Kennedy Cup i Liverpool.

Motivasjon til å gjøre hverdagen meningsfull er mangelvare blant mange «Parkinsonister». Trening og positive opplevelser er det eneste som faktisk hjelper godt.

Dette forteller Parkinsonlandslaget i en Spleis de har opprettet i håp om at de kommer seg til den internasjonale fotballcupen for Parkinsons-rammede: Ray Kennedy Cup.

Dette er 11. året cupen arrangeres, og Norge stiller alltid med lag. I år skal de forsvare bronsemedaljen fra 2022.

Mange gode spillere har ikke råd å delta

De norske deltakerne må koste turen selv. Selv med rimeligste løsning på alle områder av turen, er dette for mange en kostbar affære. Mange gode fotballspillere har ikke mulighet til å delta på grunn av prisen på turen.

– Jeg har derfor besluttet å etablere en spleis, for å finansiere utgifter for deltakerne i Ray Kennedy Cup. Jeg og Team Norway takknemlig for bidrag i enhver størrelsesorden, sier Ingar Tangen Odland, som er initiativtaker til innsamlingen, og en av drivkreftene i Norges Parkinsonsforbund for å tilrettelegge sportsaktiviteter for parkinsonsrammede.

Pengene går til treningssamling i forkant, samt nødvendig fotballutstyr.

Fikk diagnosen som 43-åring

Ray Kennedy Cup har vanligvis blitt arrangert i Danmark. Her møtes fotballentusiaster med Parkinsons hver september. I år er arrangementet flyttet til Liverpool i England.

– Turneringen engasjerer og motiverer de som er rammet av denne alvorlige og uhelbredelige sykdommen. Man har noe å trene for, man får positiv sosial omgang med andre i samme situasjon, og det skapes tette bånd og nye vennskap på tvers av landegrensene, forteller Odland.

Ingar Tangen Odland var daglig leder ved Pellestova i Øyerfjellet. Han jobba hardt, men følte som 43-åring at han var sliten.

– Fastlegen fant ut at jeg led av Parkinsons sykdom. Det forandret livet mitt, fortalte han i et intervju med NRK i 2017.

Odland mener det er viktig å være aktiv med sykdommen, men man klarer ikke å leve som før. I samarbeid med Norges Parkinsonsforbund har han tatt initiativ til flere aktiviteter for parkinsonspasienter, blant annet Parkinsonlandslaget i fotball.

Norge vant bronse i fotballcupen i fjor

Da Team Norway stilte i Ray Kennedy Cup i fjor, endte de på en meget respektabel bronseplass.

– For oss som har Parkinsons er fotball perfekt for å opprettholde eller forbedre balanse, koordinasjon, konsentrasjon, styrke, utholdenhet mm. Men det viktigste er likevel at vi samler motivasjon til å fortsatt gå hver dag i møte med positivt driv, sier Odland i Spleisen, og legger til at spillerne også slo våre naboland i fjorårets fotballcup.

Gjennom Spleisen håper Odland at fotball generelt, og Ray Kennedy Cup spesielt, blir lettere tilgjengelig for Parkinson-rammede.  

– Personlig har jeg nå hatt sykdommen i 9 år, og kjenner godt på virkningen av mestring, fellesskap og glede i et arrangement som dette, sier han i Spleisen.

Overlegen foreskriver aktivitet

Mathias Toft er overlege på nevrologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus og har forsket mye på Parkinsons sykdom.

– Vitenskapelige undersøkelser de siste åra viser at det viktig for pasientene å drive både styrketrening og kondisjonstrening, sier han til NRK.

Parkinsons sykdom fører til skjelving, langsommere bevegelser og stivhet.

– Fordi sykdommen påvirker kroppens bevegelsessystem, er det enda viktigere å bevege seg, være aktiv og trene.

Mellom 7 og 8 000 har Parkinsons i Norge

Parkinsons sykdom rammer mellom 100 og 150 personer per 100 000 innbyggere. Man antar derfor at om lag 7 – 8 000 personer har sykdommen i Norge. Det forteller Helse Stavanger på sine nettsider.

Menn rammes oftere av sykdommen enn kvinner. Debutalder ligger vanligvis mellom 50 og 70 år, men varierer betydelig.

Generelt øker forekomsten av sykdommen med økende alder. På grunn av at befolkningen blir stadig eldre, forventes derfor at antall personer med Parkinsons sykdom fordobles frem mot 2040.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com