mandag, september 27, 2021

Partileder raser over «klimaprosjekt» – Bytter ut kjøtt med linser i kjøttkakene på sykehjem

Mest lest nå

Mange har kanskje trodd at det ikke kan bli stor verre, men det kan det tydeligvis.

Slik starter partileder, bystyrerepresentant, fraksjonsleder i Helse og sosial utvalget for Folkeaksjonen NEI til mer bompenger, Cecilie Lyngby, et innlegg publisert på Facebook mandag formiddag.


Hun har sett på en del aspekter av klimapolitikken, og reagerer sterkt på at sykehjem har eksperimentert med å bytte ut 25% av kjøttet i kjøttkaker med linser.

Sykehjemsetaten i Oslo kom nemlig ut med en årsmelding hvor man i Nettavisen på søndag kunne lese:

«Som et ledd i utviklingen mot økt bærekraft i vid forstand, testet etaten mot slutten av året å erstatte deler av kjøttdeig med linser i kjøttkaker, slik at om lag 25 prosent av kjøttkaker inneholder linser», skriver etaten i sin årsmelding for 2020.

Lyngby reagerer sterkt på opplysningene og skriver videre på Facebook:


– Skal virkelig våre eldste og svakeste påtvinges dette i klimaets navn? Er ikke helsebyråd Robert Steen klar over at mange eldre sliter med å få i seg nok næring?
Forstår ikke Oslo-byrådet at dette alvorlig?
I stedet for å løse dette alvorlige helseproblemet, setter byrådet i gang kostholdseksperimenter. De eldre er ufrivillige prøvekaniner.
Eldre under kommunens omsorg er i en svak og utsatt posisjon. De har ikke noe annet valg enn å prøve å spise den maten som serveres. De eldre har heller ikke fått vite hva maten inneholder. Før nå.

Foto: Skjermdump Facebook

Serveres en gang i måneden

De «nye» kjøttkakene som har blitt testet på en rekke beboere skal nå utvides til å bli servert en gang i måneden på en rekke sykehjem.

«Konklusjonen ble at dette nå serveres en gang per måned. Videre uttesting vil blant annet innebære å se om tilsvarende endring er mulig i farseprodukter», står det i årsrapporten.

En byrådserklæring fra 2019 kan man lese at det er et mål at man i Oslo skal ha et mer plantebasert kosthold.

«Å spise mer variert og plantebasert er bra for helsen, naturen, dyrene og klimaet. Byrådet vil lage en handlingsplan for et mer plantebasert kosthold og betydelig redusere kjøttforbruket i Oslo», står det i byrådserklæringen fra 2019.

Mange reagerer nå på at man innfører slike tiltak ovenfor eldre, som ikke da ikke selv får bestemme hva de skal spise eller hva tradisjonsrik mat skal inneholde.

– Vi mener det må være opp til den enkelte å bestemme akkurat hva man ønsker å spise og kjøpe, at man kan ta egne valg og at det ikke er det offentlige som skal bestemme hva man skal spise, sier bystyrepolitiker Aina Stenersen (Frp) til Nettavisen.

Helsebyråd Robert Steen (Ap) forteller til avisen at det viktigste er at de eldre får sunn og næringsrik mat.

– Jeg mener det viktigste er at de som bor på sykehjem får god og sunn mat, som bidrar til livskvaliteten og som de også kan kose seg med. Kjøttkaker, som i tillegg til kjøtt også inneholder bønner, står på menyen en gang i måneden på sykehjem i Oslo, sier han og legger til at de fleste av oss har godt av å spise mindre kjøtt:

– Folk flest i alle aldre har i dag godt av å spise mindre kjøtt. Det er bra både for helsa og for klima.

Hva mener du? Er det ok at man erstatter kjøtt med linser til beboere på sykehjem? Bruk gjerne kommentarfeltet vårt på Facebook for å sin din mening!

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

Følg oss på sosiale medier

134,418FansLik
1,600FølgereFølg
213FølgereFølg
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter