Hjem Nyheter Pass-krise: Nå blir det strengere krav for å få nødpass

Pass-krise: Nå blir det strengere krav for å få nødpass

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Produksjonsproblemene på pass påvirker også nødpass. For å sikre at de som er i en nødsituasjon skal få tilgang på nødpass, blir reglene midlertidig strammet inn fra natt til mandag. 

Politiet har gjort en rekke tiltak for å prøve å sikre at så mange som mulig får pass eller nasjonalt ID-kort før sommeren. Men tidligere i mai gikk de ut og varslet om at leveringstiden vil fortsette å øke i ukene som kommer, og advarte samtidig mot å bestille utenlandsferie før nødvendige reisedokumenter som pass eller nasjonalt ID-kort er sikret.

Den ferskeste oppdateringen fra politiet er at de nå vil stramme inn på tilgangen til nødpass. De nye reglene som er offentliggjort i en pressemelding fra poltiiet trer i kraft natt til mandag 30. mai.

Ferie ikke gyldig grunn for nødpass

De som har hatt time på passkontoret, samt bestilt utenlandsreise, senest 28. april vil også få nødpass.

Fra mandag 30. mai er det bare de som er i en nødssituasjon eller har særlige grunner som får søke om nødpass. Feriereiser faller ikke under kriteriene.

– Vi har stor forståelse for at mange er fortvilet og frustrerte. Det er trist for de som ikke får reist på ferien de har gledet seg til. Men siden det ikke er nok nødpass til alle, må vi sørge for at de som virkelig trenger det får det, sier avdelingsdirektør Bjørn Vandvik i politidirektoratet.

Stor pågang og krig gir pass-mangel

Grunnen til mangelen på nødpass er at etterspørselen etter pass er unormalt høy siden mange vil ut og reise og ikke har fornyet passet sitt i løpet av de to siste årene.

Samtidig klarer ikke leverandøren av norsk pass og ID-kort å produsere raskt nok til å møte pågangen fordi pandemien og krigen i Ukraina skaper problemer i forsyningskjeden av viktige materialer som brukes i produksjonen av pass, nasjonale ID-kort og nødpass.

Dette gjelder ikke bare i Norge, men i rekke land.

Kriterier og dokumentasjon for nødpass

De som søker om nødpass må dokumentere at de fyller kriteriene. På politiet.no finnes informasjon om de midlertidige kriteriene for nødpass, og hva slags dokumentasjon man må ha med til pass- og ID-kontoret for å få nødpass eller bli prioritert i køen.

– Vi overvåker situasjonen nøye, og vil justere kriteriene hvis de ikke har god nok effekt eller at tilgangen på nødpass endrer seg, sier Vandvik.

Politiet oppfordrer fortsatt alle til å vente med å bestille utenlandsferie til de er sikret reisedokumenter.

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com