Hjem Helse Pass på magen din, så får du gjerne god helse med på kjøpet

Pass på magen din, så får du gjerne god helse med på kjøpet

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Det som lever inne i tarmen din kan påvirke alt fra fedme og irritabel tarmsyndrom til kronisk utmattelse.

Tarmflora er samfunnet av forskjellige bakterier, virus, sopp og andre mikroorganismer som normalt finnes i tarmen. Store norske leksikon forklarer at tarmfloraen spiller en viktig rolle i fordøyelsen ved å frigjøre energi fra maten og øke næringsopptaket. 

I tillegg utgjør tarmfloraen en barriere mot sykdomsfremkallende mikroorganismer, bidrar til nedbrytning av giftige stoffer, og er viktig for utviklingen og funksjonen til immunforsvaret.

Det er flere bakterier i tarmen enn vi har celler i kroppen. Tarmbakteriene kan utgjøre over ett kilo av kroppsvekten vår, og bestå av over tusen ulike arter.

Forskning.no slår fast at vi gjennom de senere års forskning og populærvitenskapelig formidling har blitt mer klar over at mikrobiotaen i tarmen har stor betydning for vår helse, og utvikling av sykdom. 

Universitetssykehuset Nord-Norge i Harstad forteller at de driver banebrytende forskning på nettopp tarmfloraen, som kan få store konsekvenser for pasienter som det tidligere har vært vanskelig å behandle.  

Metoden som benyttes er å injisere magetarmflora fra en frisk donor inn i tarmen til en syk pasient. Selve behandlingen kalles fekal transplantasjon, og resultater fra studien viser at 65 prosent av de som fikk behandling med FMT opplevde bedring av sine mageplager, mot 43 prosent av pasientene som fikk placebo.

Universitetet i Nord-Norge tester ut denne behandlingen blant annet i forhold til ME og irritabel tarm syndrom. De forteller at resultatene hittil er svært lovende. 

Slik tar du vare på tarmfloraen din: 

Spis varierte kilder til kostfiber – grove grønnsaker, belgfrukter og fullkorn.

Drikk nok væske slik at kostfiberen ikke forårsaker forstoppelse.

Spis gjerne fermentert eller syrnet mat, men dette gjelder ikke alkohol! En våt bytur er hard for de sensitive bakteriene i tarmfloraen.

Amm babyen din så mye som mulig slik at tarmfloraen og immunforsvaret får en best mulig start.

La barnet komme ut i naturen – gjerne i skogsområder. Å være i mindre polerte og mer naturlige omgivelser reduserer risikoen for astma og allergier.

Pass på at du går på toalettet når du føler trangen – ellers risikerer du forstoppelse.

Kilde: Videnskab.dk

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com