Hjem Nyheter Pass på – Nettsvindlerne tar ikke sommerferie

Pass på – Nettsvindlerne tar ikke sommerferie

Høytider og ferier er populære tidspunkter for nettsvindlere.

Forskningssjef Kai Roer i IT-sikkerhetsselskapet KnowBe4 Research sier sommeren er høytid for nettsvindel. Han har tre tips for sikker IT-bruk i ferien.

– Svindlerne jobber etter sesong og aktuelle samfunnstemaer, og drar gjerne nytte av hva vi er opptatt av når de slår til. Det har vi sett med COVID-19 og vaksinesvindel, og vi ser også det samme i ferier. Ikke la skepsisen til mailer som krever handling ta ferie i sommer, sier Roer i en pressemelding fra  IT-sikkerhetsselskapet KnowBe4 Research.

Ikke stol blindt på avsender

Det samme gjelder SMS-meldinger. SMS-svindel eller SMSishing er en svindelform som øker. Ofte kan avsendernavnet være noen du har et forhold til, som finn.no, Telenor, Skatteetaten eller sjefen din.

Relatert: Vipps advarer om svindelforsøk

Roer minner om at dette er navn avsenderen selv kan velge, og at du ikke bør stole blindt på dem.

– Vær alltid skeptisk til SMS-er og eposter du får hvor du blir bedt om å trykke på noe, eller fylle inn privat informasjon. Får du for eksempel en SMS fra noen som ber deg trykke på en lenke, ta kontakt med selskapet i en annen kanal for å forsikre deg om at henvendelsen faktisk kommer fra dem, sier han.

Mobildata ofte det tryggeste

Han minner også om å ha en sunn skepsis rundt bruken av åpne wifi-nettverk. Roer sier at det er eksempler der svindlere setter opp wifi-nett med kjente og logiske navn, for eksempel kafeen du sitter på.

Relatert: Ekspert frykter ny svindelmetode – Dette er neste nivå av ID-tyveri

– Det er viktigere i utlandet, enn i Norge. Men, det kan også være en viss risiko knyttet til åpne wifi-nettverk i Norge. Stort sett er det ikke noe problem, men gjør likevel en vurdering før du logger deg inn. Det kan ofte være like greit å holde seg til mobildata og eventuelt kjøpe en datapakke eller to ekstra fra mobiloperatøren, sier Roer.

– Hvis du kobler deg på et slikt nett, kan svindlerne følge med på alt du gjør og får også tilgang til brukernavn og passord som du logger deg inn med, avslutter han.  

Tips til fornuftig IT-bruk i sommer:

1. Ta sikkerhetskopi av informasjon.

2. Vær skeptisk til SMS og e-post som ber deg utføre en handling, også fra tilsynelatende kjente avsendere.

3. Ha en sunn skepsis rundt bruken av åpne wifi-nett. 

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com