onsdag, juni 3, 2020

Per (79) får ikke besøk av sin danske forlovede (81). Ble stoppet på grensen og sendt hjem

Mest lest nå

Ønsker å ta Twitter til retten

Under pressekonferansen torsdag kveld i det ovale kontoret, langet president Donald Trump ut mot sosiale medier og spesielt Twitter, etter at...

13. mai åpnet regjeringen for at familiemedlemmer til EØS-borgere kunne få reise inn til Norge. Dette gjaldt blant annet ektefeller, samboere og forlovede. 79 år gamle Per Helme jublet da han hørte nyheten. Endelig skulle han få se sin danske forlovede igjen.

Danske Ida Cold (81) brukte ikke lang tid på å bestille seg en flybillett til Norge. Nå hadde hun ikke sett forloveden sin på to måneder. Paret har vært forlovet siden november 2016. Forlovelsen fant sted i en kirkelig seremoni i København. Der fikk de en attest på at seremonien var gjennomført.

– Det er slags vielse, men uten den juridiske delen som hører til å inngå ekteskap, sier Per til Dagbladet.


Paret har valgt å bo i hvert sitt land, siden de begge føler sterk tilknytning til hjemstedet sitt. Men de sees regelmessig.

– Vanligvis er vi ikke mer enn tre-fire uker fra hverandre. Nå har det gått to måneder, sier Per.

Foto: Privat

Ble sendt tilbake

Lørdag 16. mai satt Ida seg på flyet og fløy til Gardermoen. Men i passkontrollen ble hun stoppet.

– Hun ble tatt inn til forhør hos noen veldig hyggelige politifolk, har hun fortalt. Det ble en del diskusjon om vår sivilstatus, men vi ser på oss selv som forlovet. Så ringte de til UDI som ga klar beskjed om at hun skulle utvises. Etter det ble hun satt i et lukket rom, og seinere ble hun sendt til et hotell. Dagen etter, på selveste grunnlovsdagen, ble hun sendt hjem igjen til Danmark, sier Per.

– Hun følte seg utrygg, og har følt at hele situasjonen er veldig belastende. Det er veldig nedverdigende, sier han videre.

Definisjon på forlovelse

I ettertid har paret funnet ut at UDIs definisjon på en forlovelse er noe annet enn de hadde trodd.

– Vi har ikke vært grundige nok, for ifølge UDI må man planlegge fast bosetting i Norge og giftermål innen seks måneder for å betraktes som forlovet. Likevel er det ikke vanlig å ha noen form for bevis på at man er forlovet, men vi hadde attesten som også Ida viste til politiet, sier Per.

Siden paret ikke har satt noen dato for bryllupet, og ikke har planer om å flytte sammen, må de enn så lenge nøye seg med å snakke sammen på telefonen.

– Vi har satt alt på vent. Men min våte drøm er at Monica Mæland leser dette, og ringer meg og ber om unnskyldning, sier Per.

129,780FansLik
1,366FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter