onsdag, mai 19, 2021

Per Egil Hegge: Kohort er snobbete og tåpelig

Mest lest nå

Ordet kohort, som nå blir brukt om gruppeinndeling av barn i barnehager og skoler, får språkekspert Per Egil Hegge til å steile.

Du lurte kanskje litt på hva det betød du også, første gang du hørte ordet «kohort»? 

Google har to definisjoner av ordet, skriver Klikk.no.


Den ene definisjonen er hentet fra millitærhistorien: «Kohort var i Romerriket en militæravdeling som var del av en legion.», forklarer Google

Den andre definisjonen er benyttet om grupper innen forskning: «Kohort er i medisinsk forskning og samfunnsforskning en gruppe personer med bestemte felles egenskaper, ofte at de er i samme aldersklasse.»

I 2020 er det den forhåndsdefinerte kompisgruppen barna henger med i barnehagen eller på skolen. 

– Kohort er et tåpelig ord å bruke i en slik sammenheng. Skal du skrive en doktoravhandling om organisasjonsprinsipper i romertiden, så er det formålstjenlig å bruke, men det er ikke praktisk anvendelig om du skal redegjøre for forhold i barnehagen på Stovner, eller Frogner, for den saks skyld, sier Hegge til Klikk.no.

Hegge er språkmektig og har selv et rikt vokabular. Men når folk bruker slike ord mener han det er en form for snobberi. 

– Dette er en levning fra det gamle kansellispråket, og hensikten med kansellispråket var å markere avstanden mellom fagfolkene og dem som de mente «ikke forsto », og var dumme, sier han. 

Kohort betyr rett og slett gruppe. 

– Hvorfor kan de ikke bare kalle det det, spør Hegge

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter