in ,

Valget i Iowa

Resultatene tikker inn

Klokken 23:10 norsk tid begynte endelig det demokratiske partiet å vise resultatene. Alle stemmeresultatene for Iowa er nå lagt ut for offentligheten. Pete Buttigieg fikk flest stemmer (26,2%). Bernie Sanders er rett bak, med 26,1% av stemmene. Elizabeth Warren og Joe Biden får henholdsvis 18% og 15,8% av stemmene.

Demokratenes favoritter

Dersom man stoler på stemmeundersøkelsene blant demokratene er helt klart Bernie Sanders og Joe Biden favorittene i dette valget. I Iowa og generelt i USA. Etterfulgt av disse to kandidatene, finner vi Elizabeth Warren og Pete Buttigieg. Buttigieg er litt spesiell for oss nordmenn, da han lærte seg norsk for å lese forfatteren Erlend Loe sine verk.


Bernie Sanders er en senator fra delstaten Vermont. Sanders har deltatt i amerikansk politikk siden 60-tallet og er en kontroversiell, men prominent figur i dagens Amerika. Sanders står for et progressivt og liberalt velferdsprogram, og argumenterer for blant annet universell helseomsorg.

Joe Biden er kjent for å være Amerikas visepresident under Obama-administrasjonen fra 2008 til 2016. Biden har også deltatt i amerikansk politikk siden 60-tallet. Biden beskrives som en moderat demokrat.

Elizabeth Warren er en senator som representerer delstaten Massacussettes. Warren er en tidligere jusprofessor, og har deltatt i amerikansk politikk siden 2011. Warren var før sin politisk karriere en konservativ republikaner, men endret meningene sine på 90-tallet. Warren beskrives nå som en progressiv demokrat, og støtter også planer for universell helseomsorg.

Pete Buttigieg er en tidligere borgermester for byen South Bend i delstaten Indiana. Buttigieg er bare 38 år gammel (Sanders er 78), og har deltatt aktivt i amerikansk politikk siden 2010. Buttigieg har også deltatt i det amerikanske forsvaret fra 2009 til 2014. Mange av oppdragene hans ble utført i Afghanistan. Buttigieg beskrives som en moderat-liberal demokrat. Dersom Buttigieg blir president, blir han den første åpne homoseksuelle presidenten i amerikansk historie.

Demokratenes favoritter. Fra venstre til høyre: Bernie Sanders, Joe Biden, Elizabeth Warren og Pete Buttigieg.

 

«Jeg vinner», sier Donald Trump

Siden resultatene av valget har blitt utsatt så lenge, erklærte Donald Trump på Twitter at dette er en politisk seier for ham. På Twitter beskriver Trump demokratenes Caucus-møter som like lite fungerende som hvordan demokratene ledet landet med Obama i spissen.

Sosialnytt oppdaterer saken.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

northug aylar

Aylar Lie og Petter Northug i retten. Dette krangler de om

klæbo

Klæbo skulle prøve boksemaskin: – Ikke det lureste jeg har gjort