I dokumentarserien «Petter – der ingen vil bo» tar dokumentarskaper Petter Nyquist med seg kameraet og flytter inn i et av Oslos mest beryktede områder. Hvem er menneskene som bor her, og hvordan skaper de en meningsfull hverdag?
Petter Nyquist ble først kjent for det norske folk som «Petter Uteligger» da han bodde 52 dager på gata i Oslo i 2014. Siden har han blant annet tatt seerne med inn bak murene i Halden fengsel for å undersøke hvordan livene er for dem som soner lange straffer for alvorlig kriminalitet.
Gjennom sitt sterke engasjement for mennesker som faller utenfor har Petter blitt kjent med mange mennesker med utfordrende liv som bor i belastede kommunale bygårder. Nå flytter han inn i en kommunal bolig i 40 dager og lever med begrensede midler, for å dokumentere menneskene som har havnet utenfor det gode selskap i verdens rikeste land.

En halv million mennesker i Norge har utfordringer med å dekke grunnleggende behov som mat, klær og bolig. Med økte mat- og strømpriser og renteoppgang blir de som strever økonomisk stadig flere. Matsentraler og andre frivillige organisasjoner opplever at de ikke kan gi et tilbud som står til etterspørselen.
I dokumentarserien «Petter – der ingen vil bo» får seerne følge Petter når han flytter inn i en av de 600 kommunale leilighetene som ligger samlet på et lite område på Torshov i Oslo. I nabolaget bor enslige, uføre, personer med rus- og psykiatri-utfordringer og barnefamilier side om side. Felles for dem alle er at de av økonomiske, helsemessige eller sosiale årsaker ikke klarer å skaffe seg et egnet sted å bo. Området har fått mye omtale etter flere skyteepisoder og andre alvorlige hendelser de siste årene, noe som har ført til at beboerne i nabolaget har bedt politikerne om hjelp.
[YouPlaySinglePlayer video=»1040,2414,524619″]
Hva gjør det med livskvaliteten når så mange mennesker med ulike utfordringer plasseres tett sammen? Hvordan skaper beboerne trygghet i en uforutsigbar hverdag? Og hva gjør det med barn å vokse opp her?
LES OGSÅ: Christian fra «Petter – der ingen vil bo» var hardbarket kriminell – nå hjelper han unge til å unngå fellene han selv gikk i
Per jobber som frivillig
Gjennom serien blir vi blant annet kjent med Per. En mann som rørte det norske folk og åpent fortalte om sine problemer til Petter. Han er glad i år lage mat, gi gaver og glede andre.

I et innlegg på Facebook forteller Petter nå at Per har fått seg jobb på Lisaklinikken.
– Siden jeg traff Per i November 2022 så har han han begynt å jobbe som frivillig klinikkassistent på Lisaklinikken Dyrebeskyttelsen Norge, skriver Petter og fortsetter:
– Han har jobbet der helt siden mai og han har virkelig blomstret. I dag jobber han 4 ganger i uka, noe som hans arbeidskollegaer setter stor pris på!
Videre skriver Nyquist at Per gjør noe som gir mening og betyr mye.
– Selv sier Per at Lisaklinikken betyr enormt mye for han og at det nå er hans andre hjem. «Her blir ikke bare dyra tatt godt vare på, men også vi som frivillige.»
Til slutt forteller Petter hva Lisaklinikken egentlig er.
– Dyrebeskyttelsen Norge har åpnet Norges første gratis veterinærklinikk for dyr av eiere som av ulike grunner ikke kan betale for veterinærbehandling. Lisaklinikken blir et tilbud til de dyrene som faller utenfor det kommersielle veterinærtilbudet som allerede finnes i Oslo.
Se som han stråler på dette bildet:
