Hotelleier Petter Stordalen har sett seg lei på at globale nettselskaper som Google, betaler så godt som ingen skatt til Norge.

Tidligere denne uken, var han på Stortinget og snakket til finanskomiteen. Ifølge Dagbladet, startet engasjementet hans med at han irriterte seg over å betale 80 til 100 millioner kroner for annonseplass på til Google.

«Har jeg noe å tjene på at det innføres en google-skatt», spurte han.

«Svaret er nei. Men faktum er at disse aktørene kommer til å være der uansett. Og jeg aksepterer at de har tatt en bit av kaka. Men da skal de f… meg være med på å betale skatt», sa han.

Tenk på et tall – nær null

Ifølge Dagbladet, mener Stordalen det er galt at multinasjonale, nettbaserte selskaper med hovedkontor i skattegunstige land, som for eksempel Irland, betaler noe skatt der, og slipper unna med null eller minimalt skatt i Norge.

«De omsetter for milliardbeløp. Og skatter hvor mye? Tenk på et tall. Nær null», sa Stordalen på Stortinget.

«Det krever fysisk tilstedeværelse for at du skal kunne skattlegge. Det er etter min mening litt steinalder i den verden vi lever i. Det funker ikke lenger», fortsatte han.

Mener han har løsningen

Hotelleieren mener han har en løsning på hvordan man kan få disse selskapene til å betale skatt til Norge.

LES OGSÅ
"Charter-Hilde" tar et oppgjør med kroppspress - delte nakenbilde på sosiale medier

«Det er trist at multinasjonale selskap tjener milliarder av kroner fordi skattesystemet er gått ut på dato», sa han.

petter stordalen
Hotelleier Petter Stordalen har sett seg lei på at globale nettselskaper som Google, betaler så godt som ingen skatt til Norge. Foto: Petter Stordalen / Facebook

Stordalens modell kan innføres på under to år, uten å bryte med dagens regler eller avaler Norge har med andre land.

«Digital skatt utredes av OECD og deres utmerkede folk. Men problemet er at det vil ta 10-15 år. Og når noe endelig kommer derfra, så vil det uansett ikke være konsensus om det. Jeg skal vise dere hvordan dere kan innføre digital skatt på like mange måneder», sa Stordalen.

Avgift på digitale tjenester

Stordalen vil først innføre en avgift på digitale tjenester med en skatt mellom to og fem prosent.

«De store selskapene vil lett akseptere en slik avgift på online annonsering, delingsøkonomi-nettsider og utnyttelse av data og informasjon på et slikt nivå, dersom Norden står sammen. Norden er et kjøpesterkt og attraktivt marked for de digitale virksomhetene. Det må vi beskatte», sa Stordalen.

Videre vil han at de som tjener penger på utleie av fast eiendom, for eksempel Air BnB , skal betale 25 prosent kildeskatt og så få 3 prosent rabatt dersom de frivillig registrerer seg.

«Begge deler er mulig innenfor et nordisk samarbeid og uten å gå på tvers med Storbritannia og EU», sa Stordalen til finanspolitikerne.

LES OGSÅ
Oppgitt småbarnsmor: "Oppdra ditt eget barn - slutt å skylde på læreren"

Trykk på deleknappen om du støtter meningen til Petter Stordalen!