søndag, juni 13, 2021

Pfizer kan komme med korona-pille allerede til høsten

Mest lest nå

Pfizer arbeider med å utvikle koronamedisin i tablettform. Medisinen skal tas umiddelbart etter at man blir syk av viruset for å hindre videre spredning.

Legemiddelet som foreløpig heter PF-07321332 er en proteasehemmer som binder seg til et viralt enzym og forhindrer at viruset gjenskapes i cellen. Dette er lignende prinsipper som i sin tid ble benyttet for hiv-medisin, som har bremset spredningen av HIV. The Telegraph skriver ifølge VG at forskere nå håper dette kan være en løsning som gir et lignende gjennombrudd i kampen mot SARS-CoV-2-viruset.


Hvis testene lykkes, kan pillen allerede bli tilgjengelig senere i år. Men det er fortsatt mye testing som gjenstår før levemiddelsekskapet kan vite om medisinen er både trygg og effektiv. Dette sier flere forskere ifølge VG til Telegraph.

– Den antivirale pillen ble utviklet fra bunnen av under den nåværende pandemien, forteller direktør for medisinsk kjemi Dafydd Owen i Pfizer.

Forskerteamet som står bak utviklingen av koronapillene skal ha testet medisinen i laboratoriedyrkede menneskelige cellekulturer. Det neste trinnet er å se om dyr og deretter mennesker tåler medisinen.

Den britiske avisen har ifølge VG sett kopier av dokumenter forsøkspersonene har fått utdelt, hvor det står helt klart at middelet er trygt testet på dyr.

«I disse dyreforsøkene har ingen signifikante risikoer eller signifikante sikkerhetshendelser blitt identifisert, og stoffet forårsaket ingen bivirkninger ved noen av dosene som skal brukes i den kliniske studien,» heter det ifølge avisene i dokumentene.

Image by Michal Jarmoluk from Pixabay

Å bringe et nytt legemiddel til markedet er imidlertid en lang og vanskelig prosess. Selv om PF-07321332 viser seg å tåles godt hos mennesker, vil man også måtte gjennomføre studier for å fastslå hvor godt stoffet virket for mennesker som er koronasmittet.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter