Hjem NyheterTruecrime Phoebe Handsjuk falt ned en 40 meter lang søppelsjakt og ble funnet død i søppelrommet. Det er i alle fall hva politiet påstår

Phoebe Handsjuk falt ned en 40 meter lang søppelsjakt og ble funnet død i søppelrommet. Det er i alle fall hva politiet påstår

av Marthe Austegard

Ti år senere søker Pheoebe Handsjuk sine etterlatte fremdeles svar på hva som hendte.

I snart ti år har Natalie Handsjuk lett etter svaret på hvordan det kunne skje at datteren hennes, Pheobe, falt ned en søppelsjakt i en luksusleilighet i Melbourne, Australia, skriver TV2.

Mor og datter Foto: Privat.

Moren forteller at mennesker med onde hensikter ikke var en del av livet deres, før datteren døde.

Skulle finne en kost, fant i stedet et lik

Det var den 23 etasjers høye luksus-boligblokkens resepsjonist som fant Phoebe, da hun skulle ned for å finne en kost før hun ga seg for dagen.

Der, blant søppelsekker som hadde blitt spyttet ut av søppelsjakten, fant hun også Phoebes livløse kropp, omgitt av blod.

Foto: Privat

Blodspor i søppelrommet tyder på at Phoebe var i live da hun landet på betonggulvet. Det var også blodspor på dørhåndtaket.

Kan ha ligget der lenge

Politibetjentene som kom til blokken etter at resepsjonisten ringte og varslet dem om Phoebe, sjekket ikke om Phoebe hadde puls, om hun var varm eller kald eller andre fysiske ting. Dermed vet en ikke hvor lenge Phoebe hadde ligget slik.

Politiet satte opp sperrebånd og forhindret ambulansearbeiderne i å sperre dem, til tross for at de ba om å få undersøke Pheobe.

Trang, skitten sjakt, men nesten rene klær

Det ble ingen åpenlys sak for politiet som arbeidet med etterforskningen. Søppelsjakten som fører ned til betonggulvet Phoebe ble funnet på, er trang og skitten. Klærne og kroppen til Phoebe var nesten ren. Den ene foten hennes var fullstendig knust, og buksen var på knærne. I den ene bukselommen fant politiet en lapp med et telefonnummer på. Telefonnummeret var registrert under falskt navn.

Vanskelig sak

Saken viste seg å bli vanskelig å få klarhet i. Etterhvert involverte den høytstående personer, mektige kjendiser, narkotika og bevismateriale som forsvant på mystisk vis.

12 etasjer over søppelrommet bor 45 år gamle Antony Hampel, en mektig og høytstående mann som arbeider i underholdningsbransjen. Som kort tid før dødsfallet ble Phoebes samboer.

Foto: Privat

Et hav av ulikheter og alder skilte Phoebe og Antony, og de var et usannsynlig par av flere ulike grunner. Antony fylte ukene med festing, reising, luksusmiddager og et veldig sosialt liv. Phoebe derimot strevde med sosial angst, og likte seg best sammen med venner og bekjente, eller i sitt eget selskap hvor hun skrev dikt og malte.

Foto: Privat

Hun hadde fått hjelp i årevis med å håndtere sosial angst og depresjon. Fra hun var fjorten år bedrev hun selv medisinering i form av narkotika og alkohol.

Før dødsfallet hadde hun en jobb som resepsjonist tre dager i uken, men møtte sjeldnere og sjeldnere på jobb.

Bestefar politi

I løpet av seks uker flyttet Phoebe fra og til Antony hele seks ganger, og forholdet dem imellom beskrives som turbulent. Tidvis bodde hun hos bestemoren. Bestefaren hennes hadde arbeidet som politietterforsker i 28 år, og påsto at Phoebe desperat forsøkte å komme seg unna kjæresten.

Sammen med Phoebes mor har han siden dødsfallet forsøkt å få svar på hvordan og hvorfor barnebarnet egentlig døde.

Merkelig sms

Morgenen før resepsjonisten finner Phoebe død, sendes en merkelig tekstmelding fra nummeret hennes. Meldingen er en fellesmelding, hvor hun forklarer at hun ligger i sengen og skal sove. Når hun våkner skal hun på sykehuset, hvor hun skal spise tomatsuppe. Teksten har en sarkastisk formulering og hun sier blant annet at hun er glad i dem alle, men ikke nok til å sende individuelle smser.

Moren reagerer spesielt mye på meldingen. Hun merker at det er noe som ikke stemmer. Datteren kunne være sarkastisk, men ikke på den måten. Hun mener også at teksten var for velformulert til å være datterens, da datteren strevde med grammatikken.

Moren ba bestemoren om å sjekke hvordan det sto til med Pheobe. Bestemoren ringte Antony, som svarte at han var på trening – men gjerne kunne dra hjem og se at hun hadde det bra. Senere fikk bestemoren melding fra Antony hvor han skriver at Phoebe sover søtt.

Phoebe og bestemoren. Foto: privat.

Flere av familiemedlemmene forsøker å få kontakt med henne utover dagen. Til faren hennes svarer Antony at vesken og nøklene hennes er i leiligheten, men at hun ikke lenger er i leiligheten.

Etter at hun er funnet i søppelrommet varsles Antony, som ikke ante at hun var i blokken. Antony beskrev Phoebe for politiet og forklarte at hun var borte. Politiet kunne raskt bekrefte at det var hun som lå bak politisperringene blant søppelsekkene.

Ransaker leiligheten

Politiet undersøkte Antonys leilighet samme dag. Alle epostene i Phoebes utboks var slettet, de fant blod og glassbrått. På søppelsjakten utenfor leiligheten fant de ikke et eneste fingeravtrykk. Senere fant de også blod i den ene heisen og i boligblokkens parkeringshus.

Antony forklarte politiet at han kom hjem til tomt hus, men at det var et slags alter på sengen. Bilder av Phoebe, Antony og katten var omringet av levende lys. Han hadde også funnet lapper med usammenhengende tekst på og et glass som luktet av vodka.

Blokken hadde 14 overvåkingskameraer. Politiet sikret seg ikke koper av noen av filmene, før det var for sent og de skal ha blitt automatisk slettet. Harddisken skal også ha forsvunnet da politiet i etterkant forsøker å oppdrive videoene.

Politiet tok med seg Phoebe sin telefon, men ikke Antony og Pheobes felles datamaskin. Antony fikk telefonen tilbake få dager senere, og siden skal den ha forsvunnet.

Politiet konkluderer med selvmord og varsler Phoebes foreldre om at saken avsluttes.

Bestefaren og moren tar saken i egne hender

Bestefaren fikk produsenten av søppelsjakten til å lage en kopi av luken, slik at han kunne foreta undersøkelser som politiet ikke hadde gjort. Undersøkelsene bekreftet mistanken hans om at det nærmest var umulig at Phoebe hadde klart å klatre inn i luken for egen maskin.

For å få saken gjenopptatt må en rettsinstans finne det sannsynlig at det har hendt noe mistenkelig rundt dødsfallet. En slik vurdering er svært kostbar, og familien samler inn nærmere 400.000 i håp om å komme nærmere sannheten.

Blant dem som blir kalt inn til høringen, er resepsjonisten som fant Phoebe. Hun forklarte at besøks loggen fra dagen dødsfallet inntraff har blitt revet ut av boken hennes.

Flere uttaler seg under høringen, og selv om Phoebes familie får håp om at konklusjonen vil bli at etterforskningen gjenopptas, går det ikke slik. Konklusjonen er at Phoebe selv klatret inn i sjakten, svært beruset og nedsløvet av alkohol og medikamenter.

Familien ønsker å anke, men frarådes dette av advokaten, som mener de risikerer å måtte betale opp under 800.000 kr.

Familien beslutter å ikke anke og bruker de resterende pengene som de fikk inn under innsamlingen, til en organisasjon som arbeider med voldsutsatte kvinner.

Nytt dødsfall

Antony begynner i en alder av 51 år å date en 25 år gammel kvinne. Også dette forholdet beskrives som turbulent, og etter en stund blir det slutt. Ikke lenge etter blir kvinnen funnet død.

Også denne etterforskningen avsluttes med konklusjonen selvmord i ruspåvirket tilstand, og Antony sjekkes ut av saken.

Phoebe med mor og far. Foto: Privat.

Phoebes familie besluttet etter lang tid, og mange runder med politi og rettsvesen, å slå seg til ro med at det beste de kan gjøre er å hedre Phoebes minne. Til tross for at de ikke er enige med sakens avslutning, har de hverken midler eller krefter til å ta opp igjen kampen for å få vite hva som egentlig hendte den dagen Phoebe døde.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.