Nedbrytbare og komposterbare hundeposer koster en hel del mer enn vanlige hundeposer. Men ifølge plastekspert er de ikke nødvendigvis mer miljøvennlige.
– Slik de markedsføres i dag blir forbruker lurt trill rundt. De betaler ekstra for noe de tror er mer miljøvennlig, men som ikke er det, hevder bærekraftsdirektør i Norner, som utvikler og forsker på plast, Thor Kamfjord, når han snakker med NRK.
Dersom du har hund har du trolig sett disse posene i butikken. De er gjerne grønnfarget, og ord som bionedbrytbare, biologisk, og komposterbar går igjen hos flere av dem. De er dyrere enn de vanlige hundeposene, men ikke så mye dyrere enn at det kanskje føles greit å betale for å være litt grønn.
– Selv om posen er grønn, er ikke produktet mer grønt i seg selv. Du betaler for den fargen, og troen på at posen er mer miljøvennlig. Det har ikke noen annen verdi enn å lure deg og meg til å kjøpe slike poser, sier han til TV-kanalen.
Kamfjord begrunner påstanden om at de ikke er mer miljøvennlige slik:
– Disse posene skal ikke inn komposteringsanlegg, i egen kompost eller i naturen. De skal i restavfallet, sier han.
Avføringen til hunden kan også inneholde parasitter som du kan få i komposten din.
– Legger du hundebæsjeposen i din egen kompost er ditt bidrag til miljøet at du lager co₂ og metan, legger han til.
Han får støtte av Avfall Norge.
Avfallsbransjen skiller ikke mellom hvilken type plast hundebæsjen kommer i, alt går til forbrenning.
– Hundeposer skal legges i restavfall. Da går de til en avfallsforbrenning med energigjenvinning, forteller fagrådgiver i Avfall Norge, Jens Måge.