Et av de store høydepunktene med julen er for mange julemiddagen. Enten om man spiser ribbe, pinnekjøtt eller juletorsk. Men for de eldre på Andøy Bo- og behandlingssenter ble ikke akkurat julaften det store når det kom til maten. 

Vesterålen online skriver i dag om beboerne på behandlingsenteret i Andøy kommune som ble servert fiskeboller på julaften. Ikke var de ferske heller, men én dag gamle.

NRK har snakket med Irene Eilertsen som har en 89-år gammel far som bor alene. Faren får ikke plass på sykehjemmet i kommunen selv om han er pleietrengende, og er avhengig av å få levert mat på døren hver dag. Maten er tilberedt på Andøy Bo- og behandlingssenter.

– Jeg dro hjem til min far for å være sammen med ham noen timer på julaften. Da kunne han fortelle at kommunen hadde levert fiskeboller i hvitsaus til middag. Jeg hadde heldigvis med meg en juletallerken med litt julemat, sier Eilertsen til NRK.

Det er så trist 

Eilertsen kan videre fortelle til NRK at hun har skrevet et klagebrev til kommunen, uten å få svar. Nå deler hun historien og synes synd på de eldre som selv ikke på julaften får servert skikkelig mat.

I brevet til kommunen skrev hun:

«Hvem av dere i administrasjonen kunne tenkt dere å få servert fiskeboller i hvit saus til middag på en julaften. Trodde ikke det sant da jeg kom til min far på ettermiddagen. Han kan og få servert pannekaker på en søndag. Hvor går grensen?

Kommunen har ikke plass på sykehjem, de gamle må ta til takke med smuler. Det gjelder besøkstiden og. Har faktisk tatt tiden, fire minutter var de innom. Noen har tid til å slå av en prat med de eldre ensomme menneskene som fortsatt bor hjemme. Skjønner at det er mange å besøke, men hvorfor har noen tid og andre ikke. Har hørt gjentatte ganger, hvor heldig du er som har familie i nærheten. Ja, hvordan hadde det vært om man ikke tok ansvar.

Det er ikke det minste rart at folket her jeg bor snakker om at de ikke ønsker å bli gammel i denne kommunen. Det er allerede de som har bosatt seg på Sortland, og flere blir det. Kanskje gjør jeg det selv med tiden, for Andøy Kommune er ingen plass å bli gammel i.»

Her blir maten til de eldre tilberedt. Foto: Andøy kommune

Rådmannen beklager

Rådmann i Andøy, Kirsten Lehne Pedersen beklager hendelsen ovenfor NRK.

– Man skal ikke servere fiskeboller på julaften, det er ikke sånn det skal være. Hvis dette stemmer, så vil det bli fulgt opp, for å hindre at det skal skje på nytt, sier til NRK.

Slik skal det bare ikke være! Våre eldre fortjener skikkelig mat – hvem vil spise fiskeboller på julaften? Del saken videre for å sette fokus på at vi vil ha god og skikkelig mat til våre eldre innbyggere!