Hjem Nyheter Politi-sekretæren meldte fra om Tengs-siktede i 1996

Politi-sekretæren meldte fra om Tengs-siktede i 1996

av Anne C. Olsen

I 1996 leverte en ansatt i politiet rapporten «Birgitte-saken – en mulig gjerningsmann». Personen som ble utpekt som en de burde se nærmere på er mannen som fredag ble siktet for drapet på Birgitte Tengs (17) i 1995, og som er mistenkt for drapet på Tina Jørgensen (21) i 2000.

Grete Strømme jobbet som sekretær på journalkontoret på Haugesund politistasjon. I 1996 skrev hun ifølge VG rapporten «Birgitte-saken – en mulig gjerningsmann». Her pekte hun ut nettopp mannen som fredag ble siktet for drapet på 17 år gamle Birgitte Tengs.

Relatert: En person siktet i Birgitte Tengs-saken

Tegns ble funnet død 6. mai 1995 i et skogholt på Karmøy. Den siste sikre observasjonen av henne er kvelden før, da hun forsøkte å få skyss hjem etter en kveld tilbrakt på et bedehus. Birgitte Tengs fetter ble pågrepet for drapet. Han tilsto, men trakk senere tilbake tilståelsen. Fetteren ble ifølge TV 2 dømt for drapet i tingretten, men ble frikjent i lagmannsretten. Han ble likevel dømt til å betale oppreisning til foreldrene til Birgitte.

1. september 2021 ble en mann i 50-årene pågrepet, siktet for drapet på Birgitte Tengs. Mannen er også mistenkt for å ha drept Tina Jørgensen i Stavanger i år 2000.

Grete Strømme som idag driver eget firma som privatetterforsker og utreder av straffesaker, begynte i ny jobb som sekretær på journalkontoret på politistasjonen i Haugesund i 1996.

Da hun kom til Kopervik våren 1996 hadde hun allerede lest seg opp på Tengs-drapet. Året etter drapet journalførte Strømme en sak om en ung mann som hadde blottet seg for fem forskjellige kvinner i Haugesund i løpet av natten. Hun sjekket ogsp ut tidligere straffesakje som viste at mannen ved flere anledninger hadde stjålet kvinneklær og høyhælte sko. Han hadde også opptrådt voldelig mot flere kvinner.

Etter råd fra Ståle Finsal i Kripos, som ledet etterforskningen i Tengs-drapet, snakket hun med sjefen på politistasjonen som ba henne skrive ned det hun hadde funnet ut. Dette resulterte i den 22 sider lange rapporten «Birgitte-saken – Beskrivelse av en mulig gjerningsmann».

VG viser til boken «Hvem drepte Birgitte Tengs?» av Bjørn Olav Jahr, som viser til at Strømme redegjorde for elleve saker hun anså som relevante for etterforskningen av drapet på Tengs. Den røde tråden var seksuelt motiverte forbrytelser.

Helt i slutten av rapporten skrev Strømme at hun ønsket å snakke med etterforskerne for å diskutere innholdet i den. Strømme hørte aldri mer fra politiet.

MER OM SAKEN:

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.