Hjem Nyheter Politibetjentene som skjøt gutt med Downs syndrom hylles i lukket gruppe på Facebook

Politibetjentene som skjøt gutt med Downs syndrom hylles i lukket gruppe på Facebook

Husker du den svenske gutten Eric Torell som tidligere i år ble skutt og drept av politiet i Norrbackagatan i Vasastan i Sverige? Det ble avfyrt hele 25 skudd mot den unge mannen med Downs syndrom, hvorav tre traff – og det dødelige skuddet traff ham i ryggen.

Foto: Privat

Hendelsen utløste massiv kritikk mot politiets håndtering av episoden, og den svenske rikspolitisjefen Anders Thornberg gikk offisielt ut og sa det var den verste dagen i hans karrière.

Nå viser det seg i imidlertid at betjentene som avløste skuddene hylles i en lukket gruppe for politifolk på Facebook. Blant annet står det skrevet i et av innleggene at; «Jeg håper inderlig at alle kolleger hadde tatt samme beslutning som dere» og «dere er en heder for etaten». Innlegget er i skrivende stund likt av over 500 medlemmer.

Det er den svenske avisen Expressen som avslører dette.

Lukket gruppe på Facebook

Den lukkede gruppen på Facebook har over 7500 medlemmer og består hovedsaklig av nåværende og forhenværende politiansatte. Gruppens navn er «UMF», som er en forkortelse for «Underbetalte, Misfornøyde og Forbannet».

Tonen i gruppen er tidvis svært hard, og blant de mange innleggene som omhandler den tragiske hendelsen står det blant annet;

«Beste kolleger som tilfeldigvis befant seg på stedet og ble tvunget til å avløse skudd mot en person – alle mine tanker går til dere!

Jeg var svært nær å gjøre det samme som dere. For meg la personen ned våpenet. Det gjorde ikke den som dere hadde foran dere.

Dere gjorde en klok beslutning. Dere kom hjem til familien og jeg håper inderlig andre kollegaer ville fattet samme beslutning som dere.

Det er tungt nå, men hva skulle dere gjort annerledes? Dere er en heder for etaten og dere har alle med dere i tankene».

Videre har Expressen gjengitt flere av innleggene i gruppen, og ikke alle er like mottakelige for kritikk mot handlingen. Blant annet er det flere politibetjenter som langt på vei antyder at de selv lar seg påvirke av medias håndtering av saken.

«Jeg tror dessverre det finnes en risiko for at vi politifolk påvirkes negativt av massemedias kjølhaling etter de dødelige skuddene i Stockholm. Å gå i nærkamp med knivbevæpnede personer kommer til å ende i tragedie», skrev en betjent den 10. august.

Skjermbilde fra Facebook

Videre rettes det skarp kritikk mot kollegaer som stiller spørsmål ved politiets håndtering av saken, ikke minst mot en debattartikkel skrevet av politimannen Martin Marmgren som ble publisert i Expressen under tittelen; «Vi i politiet må vise mer ydmykhet».

«Det er trist når «kollegaer» utnevner seg selv til eksperter uten å ha en anelse om hva som skjedde på stedet» står det i en av kommentarene i Facebookgruppen UMF Sverige.

Noen mener man burde melde artikkelen inn for den svenske Justisombudsmannen (JO), men Marmgren forteller at flere også har reagert positivt på artikkelen og har forstått hva det er ehan forsøker å fortelle.

Skjermbilde fra Facebook

«Du er modig som våger å vise en annen side av saken», skriver en.

Men kritikk mot egen etat er ikke populært i Facebookgruppen, og selv om enkelte forsøker å støtte opp under artikkelen er grensen hårfin for hva som aksepteres.

Flere av politifolkene i gruppens stiller også spørsmål ved Eric Torells foreldres håndtering av saken, noen går faktisk så langt at de nesten legger skylde på foreldrene for at det gikk som det gikk. Eric hadde som kjent med seg en lekepistol da han ble skutt.

Eric Torells foreldre på sin side reagerer med vantro over påstandene som kommer frem i den lukkede gruppen.

– Det er vanskelig å håndtere alle følelsene mine når jeg hører dette. Jeg blir overrasket over at de hyller seg selv og håper aldri noen gang noen politi i fremtiden kommer til å handle på samme måten noensinne, sier Katarina Söderberg, Eric Torells mor, til Expressen.

Granskingen av politibetjentene som avfyrte de fatale skuddene har pågått i fire måneder nå og forventes avsluttet før nyttår.

At politiet ofte kan komme i situasjoner hvor de må ta hurtige og ofte vanskelige avgjørelser er ikke til å komme utenom, og at resultatet av disse avgjørelsene like ofte kan få fatale konsekvenser likeså, og selvfølgelig vil disse hendelsene også bli diskutert. Både på sosiale medier og andre andre steder.

Men bør vi la de som skal undersøke dette få arbeidsro, eller er det greit det luftes synspunkter for alle sider av saken – også i lukkede facebookgrupper?

Hva mener du om saken? Bruk kommentarfeltet på Facebook for å si din mening!

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com