onsdag, juli 15, 2020

Politibetjenter kneler for å vise solidaritet for demonstrantene

Mest lest nå

De siste dagene har det vært mye negativ reportasje om hvordan politiet og nasjonalgarden har håndtert demonstrasjonene og opptøyene i amerikanske byer. Men ikke alle politibetjenter bør kritiseres – noen deltar til og med i demonstrasjonene.

Demonstrasjonene startet i respons på George Floyds død og politiets håndtering av hendelsen. George Floyd døde etter å ha blitt lagt ned i bakken og holdt nede av politibetjent Derek Chauvin. Chauvin holdt kneet sitt plassert på Floyds nakke i nesten ni minutter, og det antas at 46-åringen døde av dette.

Demonstrasjonene har pågått i nesten åtte døgn og har ført til store utfordringer for politi og myndigheter. Men det er flere politibetjenter som har vist støtten sin offentlig. Deriblant Chris Swanson, sheriffen i Michigan.


– Vi vil være med dere. Jeg tok av meg hjelmen og la ned batongen. Jeg vil gjøre dette til en parade, ikke en protest, sa sheriffen fra Genesee County til demonstranter i Flint, Michigan. På videoer fra demonstrasjonen kan man se at Swanson og andre politifolk slår følge med demonstrantene.

Kneler for å vise solidaritet

Politifolk viser også støtte i andre byer. I byen Santa Cruz knelte hundrevis av demonstranter til minne om hendelsen som rystet nasjonen og verden. Demonstrantene ropte slagordene «bend the knee» og «take a knee with us.» Kort tid etter knelte både politibetjenter og selve politimesteren i byen.

LES: Nasjonalgarden kalles inn for å dempe demonstrasjonene i Minneapolis/

Politimesteren Andy Mills knebler sammen med demonstranter i Santa Cruz, California. Foto: Shmuel Thaler Photographer/Facebook

«Santa Cruz-politiet støtter de fredfulle demonstrasjonene og vil gjøre alt for å holde dem trygg,» tvitret dem.

Robert Plummer, politimester i Napa by, viste også sin solidaritet ved å kneble ved siden av demonstrantene på søndag. Napa-politiet skrev «vi er med dere» i en annen tweet.

I Benicia ble det holdt et øyeblikks stillhet for George Floyd. Demonstrantene ropte og ba politiet om å kneble, og det gjorde de.

Politibrutalitet er ikke en ny ting i Statene. Men de ødeleggende holdningene er på vei ut av politidepartementene. En ny generasjon tar over, og denne generasjonen er det man kaller for «woke» på godt norsk. Den utbredte rasismen tilhører heldigvis fortiden, og det rapporteres om færre og færre lingnende hendelser av politivold mot minoriteter.

Det betyr ikke at det er helt forsvunnet, men det viser at de går i riktig retning. Men det er mye arbeid som gjenstår for lovgivere i Washington. Og det er fortsatt mye ugress som må lukes vekk innad i både politiet og militæret.

LES OGSÅ: Etter det grusomme drapet på Floyd: denne politimannens historie og bilde er delt av hundretusener

130,163FansLik
1,480FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter