torsdag, februar 27, 2020
Nyheter Politiet advarer: Ikke svar hvis du blir oppringt fra...

Politiet advarer: Ikke svar hvis du blir oppringt fra 112

-

Mange har den siste tiden opplevd å bli ringt opp fra nummeret 112, politiets eget nødnummer. Nå går politiet ut og advarer mot å ta telefonen. Det er nemlig ikke politiet som ringer deg.

Nordland politidistrikt forteller at de har mottatt flere meldinger fra publikum som har blitt oppringt fra 112. Politiet opplyser at det ikke er politiet som står bak disse telefonsamtalene. Publikum oppfordres til å ikke besvare samtalene da det mistenkes at det er snakk om svindel. Det skriver Rana Blad.

Opp til hundre tusen anrop i uka

Det er ikke første gang svindlere ringer fra 112-nummer. For noen år siden, var det også en bølge av folk som ble oppringt av nødnummeret.

«Det er ille nok at de stjeler norske mobilnummer, men når de begynner å misbruke nødnummer, er det verre, sa informasjonssjef Per Aril Meling i Telenor til Din Side den gangen.

Hvis du svarer telefonen, vil du ofte få en engelsktalende person på øret som påstår han eller hun jobber for Microsoft. De vil ha full tilgang til PC-en din, og betalt for å løse fiktive problemer.

«Volummessig varierer problemet mye. Fra noen titalls tusen anrop i uken, til hundretusener», sier Per Aril Meling i Telenor.

Jobber med forebygging

svindel
Politiet advarer nå mot en ny telefonsvindel. Foto: Canva

«Personene som sitter på call-sentrene vet ofte ikke at de er med på et bedrageri. For dem er det bare en jobb», sier Håvard Aalmo i Kripos til Dinside.

Han leder Kripos seksjon for datakriminalitet. følge Aalmo har bakmennene ofte Vest-Afrikansk opprinnelse, mens de som ringer sitter i store call-senter i blant annet India.

«Det er ikke lett å stoppe bedrageriene, da det er vanskelig å spore call-sentrene. Og når de blir sporet, blir de lagt ned og satt opp igjen et annet sted», sier han.

Han forteller at i stedet for å gå etter bakmennene, jobber de med forebygging. Dersom folk slutter å ta telefonen når disse svindlerne ringer, håper politiet at problemet kan forsvinne av seg selv.

Del gjerne advarselen videre slik at flest mulig er klar over dette!

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Smittevernekspert advarer i forbindelse med koronaviruset: ikke dra på reise nå

Koronaviruset har spredd seg over hele verden.  Nå advarer smittevernekspert Johan Giesecke mot at man ikke bør dra utenlands akkurat nå. Til Svenska Dagbladet sier...

Når barn klipper seg selv – se de hysterisk morsomme bildene i denne serien

Vi har vel alle hørt uttrykket om å ta skjeen i egen hånd? Vel, her kommer et lite knippe barn som gjorde nesten nettopp...

Plages du av fiselukt? Nå kan du kjøpe undertøy og puter som skjuler det for deg

Ja, du leste faktisk helt riktig. Et engelsk firma har nå oppfunnet puter og undertøy som fjerner lukten av fis - enten den er...