in ,

Politiet advarer mot grov overgrepstrend blant ungdom – 70 politisaker kun i Agder

Søndag gikk Politiets nettpatrulje i Agder ut med en sterk melding til alle tenåringsforeldre i fylket.

– Kjære tenåringsforeldre – nåværende og kommende! Vi vil dele en bekymring med deg. Dette er sterk kost. Antakelig sjokkerende å lese. Men vi mener det er viktig at du vet hva som foregår, sier politiet i en melding de har delt på Facebook.


Her forteller de at de ser en økende trend med grove overgrep blant barn og ungdom i Agder. Ofrene er helt ned i 13-års alder, mens overgriperne er i 15- til 19-årsalder. Nettpatruljen forteller at Politiet i Agder har flere saker under etterforskning med siktede personer, mens overgrepsmottaket har registrert en gradvis økning i tilfeller.

Rammer alle samfunnslag

– Vi har gjennom mange år sett at overgrep skjer hyppigere i miljøer med rus, psykiatri, etter omsorgssvikt eller hos ofre som har vært utsatt for tidligere overgrep. Det vi ser nå er en bekymringsfull utvikling hos barn og ungdom som ikke har disse risikofaktorene. Det er barn fra alle samfunnslag, fra hele Agder. Dette er mine og dine barn, skriver Politiets nettpatrulje.

Les også: Jenten sier til sin far: «Pappa, jeg kommer til å bli kalt en hore!» Ordene hennes beveger millioner av mennesker.

De advarer mot at det har blitt mer vanlig å selge seksuelle tjenester, og forteller at dette ofte initieres via sosiale medier, som Snapchat.

– Her er det lett å komme i kontakt med hverandre, blant annet ved kartfunksjonen Snap map hvor man kan kontakte folk som er i nærheten, forklarer Politiet.  

Verserer prislister for bilder

De forteller videre at det på Snapchat verserer prislister for kroppsbilder. Betaling kan være i form av penger eller varer.

– Det starter ofte med ganske uskyldige bilder, før det utvikler seg. Bildene selges både av unge jenter og unge gutter. Pengeoverføringen skjer gjerne på Vipps, som er tilgjengelig for barn helt ned i 10-årsalderen. Penger kan fort komme inn uten at foreldre merker det, advarer de.

Mens politiet tidligere ofte så overgrepene i forbindelse med fest og rus, ser de nå en økende grad at overgrepene skjer på dagtid.

LIK SOSIALNYTT PÅ FACEBOOK

Grove overgrep

– Tenåringene avtaler å møtes via sosiale media. Noen ganger er det avtalt sex. Ofte som del av et tjenestebytte. Andre ganger er det kun avtalt å møtes. Så utvikles møtet og det skjer et overgrep. Det vanligste er at det er en form for relasjon eller kontakt i forkant av overgrepet. Men denne kontakten kan ha vært veldig kortvarig. Overgrepene er ofte av svært grov karakter og inneholder både oral, vaginal og anal penetrasjon, sier politiet.

De forteller videre at det i mange av sakene er også er flere gjerningsmenn på samme tid. Fra overgrepsmottaket har de også hørt om gutter som har vært jomfru, og som selv debuterer med et grovt overgrep.

Grensene for hva som er «normalt» er flyttet langt på kort tid

– For oss som har jobbet med overgrep gjennom mange år, er det dessverre ikke ofte vi blir sjokkerte lengre. Men det vi ser nå, det sjokkerer oss. Vi vet enda ikke nok om årsaksforholdene og vi vet enda ikke nok om hvordan vi kan hjelpe disse ungdommene og snu denne farlige trenden vi nå ser. Her må alle krefter nå gå sammen, oppfordrer Politiet.

De advarer mot en trend der det virker som om grensene for hva som er «normalt», er flyttet langt på veldig kort tid.

– Å kalle jentene for horer, er blitt mer og mer vanlig blant ungdom. Dette gir også store utfordringer ved et overgrep. På overgrepsmottaket hører vi jenter fortelle at de ikke tør anmelde en jevnaldrende gutt, da de er redde for å bli stemplet som horer av ungdommene rundt, forteller Politiet.

70 politisaker kun i Agder

Politiet forteller at dette har pågått en stund, og at de derfor så seg nødt til å gå ut med denne meldingen nå.

– I seksjonen jeg jobber i har vi hatt saker i ett år. Vi har 70 saker i kategorien, som gjelder seksuelle handlinger og deling av seksuelle tjenester for barn og unge under 16 år. Det er viktig å understreke at det ikke er konkret knyttet opp mot kjøpt og salg av tjenester, sier leder i seksjon for grov vold og seksuelle overgrep ved Agder politidistrikt, Kenneth Rafaelsen, til Nettavisen.

Snakk med barna

Avslutningsvis i innlegget ber Politiet alle foreldre om å snakke med barnet og ungdommen de har hjemme – og de ber foreldre snakke med barna om dette tidlig.

– Snakk om seksualitet – både sunn og usunn, verdier og holdninger, kroppen vår, følelser, pubertet, identitet. Snakk om hva som er lov og ikke lov, konsekvens av den seksuelle lavalder, grenser og private områder, hvordan man er en god kjæreste og hva et samtykke betyr. Å ikke klare å si nei, er ikke det samme som å si ja. Snakk om pornografi og om hva som er fiksjon og virkelighet. Snakk om konsekvenser av et overgrep – både for utsatt og utøver, avslutter politiet det sjokkerende innlegget med.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Ber besteforeldre velge vafler foran vin og øl

Her redder bygningsarbeiderne katten ut av dødens grep