Hjem Nyheter Politiet advarer: Over 1000 unge menn lurt for millionbeløp i kynisk organisert tippesvindel

Politiet advarer: Over 1000 unge menn lurt for millionbeløp i kynisk organisert tippesvindel

av Anne C. Olsen

Politiet mistenker at minst 1000 unge nordmenn er svindlet for til sammen flere millioner kroner.

De fornærmede er primært menn i alderen 19-22 år, som har latt seg lokke av løfter om store tippegevinster.

– Vi vil advare andre som kan bli fristet av tilsynelatende lettjente penger ved å betale for tippetips. Dette er svindel, utført av et organisert kriminelt nettverk, sier politioverbetjent Christian Berge i en pressemelding fra Øst politidistrikt.

Kontakt gjennom sosiale medier

Modusen politiet har avdekket er stort sett følgende: Gjennom TikTok får unge menn se videoer av tilsynelatende vellykkede personer med mye penger.

De får vite at pengene kommer fra tipping på kamper, og får tilbud om å bli medlem i lukkede Snapchat-grupper for å få tilgang til tippetips som kan mangedoble innsatsen. Gruppene heter blant annet «Oddztipz», «benjibra» og «Dennismax». 

Mennene betaler deretter inn alt fra 1000 til 5000 kroner for å få tilgang til tipsene.

For noen av dem slutter det etter én mindre engangssum. For andre blir det en dyr runddans med bakmennene. De blir lokket til å bli med på tipping av fiksede kamper, som bakmennene forteller er 100 prosent sikre.

For å kunne tippe på de fiksede kampene, må de overføre penger til personer knyttet til det kriminelle nettverket. Mange av dem blir lurt til å overføre flere hundretusen kroner.

De som blir lurt får tilbakemelding om at de har vunnet stor summer, opptil flere millioner kroner, men får deretter beskjed om at pengene sitter fast av ulike grunner.

For å få pengene som de har «vunnet» inn på konto, blir de lurt til å overføre store beløp til det kriminelle nettverket.

Mottar trusler

Når pengene tar slutt hos de fornærmede, blir de presset til å gi det kriminelle nettverket disponenttilgang til deres nettkontoer og kontoer.

De blir da medvirkere til svindlene selv ved å hvitvaske penger nettverket kan motta gjennom deres kontoer.  Flere unge menn mottar grove trusler om hva som kan skje med dem om de ikke betaler eller om de anmelder dette til politiet.

Flere ender opp med å ta opp forbrukslån eller låne fra familie og venner for å klare å betale. Så langt politiet kjenner til, har ingen av de fornærmede blitt utsatt for fysisk vold.

Historiene mennene forteller har noen forskjeller, men det som er felles for alle sammen er følgende; kampene de har tippet på, finnes ikke i virkeligheten. Og ingen av dem mottar noen gang en gevinst.

Organisert kriminelt nettverk

Ofrene er bosatt i hele Norge. Bak tippesvindelen står det politiet mener et omfattende organisert kriminelt nettverk, som har tilknytning til flere byer i gamle Østfold.

Flertallet av medlemmene i nettverket er kjent for politiet fra andre forhold. 22 personer er så langt siktet i saken, og 4 sitter varetektsfengslet.

– Vi mistenker at svindelen er brukt til å finansiere alt fra statussymboler som dyre biler og klokker, til annen kriminell virksomhet. Vi vet også at svindelen er brukt til å hvitvaske penger, sier Berge.

Politiet har etterforsket nettverket over lengre tid. Det er så langt gjennomført over 100 avhør knyttet til tippesvindelen.

– Øst politidistrikt har fått tildelt ekstra middel for å bekjempe kriminelle nettverk, og dette omfattende arbeidet er en del av det vi har jobbet med. Tildelingen gjør oss bedre rustet til å jobbe systematisk med det forebyggende arbeidet innen rekruttering. De som sender penger inn i dette kan sette seg selv i en krevende situasjon i uoverskuelig fremtid. De risikerer å gå inn i etableringsfasen av livet med høy gjeld, likviditetsproblemer og kredittutfordringer. Dette er momenter vi vet gjør enkelte sårbare og det må vi ta på alvor, sier Berge.

Er du eller noen du kjenner rammet av svindelen?

Dersom du eller noen du kjenner er blitt utsatt for denne svindelen ber politiet om at du tar kontakt på 02800 eller sender e-post til post.ost@politiet.no. 

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.