Hjem Nyheter Politiet advarer: – Svindler eldre damer over telefonen. Slik gjør de det

Politiet advarer: – Svindler eldre damer over telefonen. Slik gjør de det

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

En ny form for telefonsvindel rammer nå eldre damer. Til sammen har svindlerne lurt disse damene for flere millioner kroner.

Ifølge NRK, kan det se ut som at svindlerne blar gjennom telefonkatalogen, og finner damer med navn som var populære for 70-90 år siden. Politiet ber nå kvinner med navn som Gerd, Anne, Olga og Sigrid om å passe seg for det de kaller «Olga-svindelen».

Forteller hvordan hun ble svindlet

Olga Frantsvåg er en av mange eldre kvinner som har blitt forsøkt svindlet.

«Jeg føler meg litt dum og naiv fordi jeg gikk på dette. Men jeg tenkte jo ikke på at jeg ble lurt, de var profesjonelle», sier 78-åringen til NRK.

Svindlerne ringte henne opp og sa at de jobbet i en finansinstitusjon, og at lånet var klart til utbetaling.

«De ringte på fasttelefon. Jeg skal ikke låne penger, sa jeg, og da fikk jeg spørsmål om hvilken bank jeg er kunde i. Jeg oppga DNB og et øyeblikk senere var det en ny stemme på tråden, og jeg trodde jeg var satt over til DNB», sier Olga.

Politiet advarer om ny svindelmetode. Illustrasjonsfoto fra Canva

200.000 kroner trukket fra kontoen

Deretter ble Olga bedt om å oppgi koden på bankbrikken sin, og et par sekunder senere, var 200.000 kroner på vei ut fra kontoen hennes.

«De ga uttrykk for at det var liten tid og at det måtte skje fort. Men da jeg fant frem bankbrikken var de rolige», sier Olga.

Heldigvis klarte banken hennes å stoppe utbetalingen i tide. Men ikke alle har vært like heldige.

Svindlet for flere millioner

«I den største sakene her i DNB ble 740.000 kroner tappet fra en kunde. I den nest største ble 650.000 kroner tappet, men vi klarte å stoppe noe. Vi kjenner også til en sak hvor det er overført et mindre beløp fra DNB til en annen bank, og deretter ble det tatt ut over én million kroner», sier Terje Fjeldvær, leder av Financial Cyber Crime Center, DNBs avdeling for bedrageribekjempelse til NRK.

Totalt er 20 kunder rammet i DNB.

«Det er svært trist»

«Det er påfallende at man går etter eldre som kanskje har mer tillit til banksystemet og elektroniske løsninger. Det er svært trist at det er eldre som blir utnyttet på denne måten», sier etterforsker Kristoffer Prangerød i Trøndelag politidistrikt til NRK.

Husk at du aldri skal oppgi passord eller BankID til noen. Ikke en gang til banken.

LES OGSÅ: Politiet advarer: blir du oppringt av dette nummeret? Legg på!

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com