Hjem Nyheter Politiet advarer: Telefonsvindel med politiets telefonnummer brer om seg

Politiet advarer: Telefonsvindel med politiets telefonnummer brer om seg

Spoofing-svindler over telefon har blitt mer og mer vanlig, og svindlerne blir stadig mer utspekulerte.

En telefonsvindler som utga seg for å være fra politiet fikk en dame i 60-årene til å oppgi bankdetaljer, for så å overføre 750.000 kroner fra kontoer hun disponerte. Denne svindleren snakket godt norsk og var både høflig og overbevisende, og misbrukte et telefonnummer registrert på Oslo politidistrikt.

– Dette er en type svindelsak vi har sett svært mye av i det siste, og det har blitt et alvorlig samfunnsproblem. Svindler som dette foregår ikke på dårlig engelsk, slik som det gjorde før i tiden, sier Rune Skjold, seksjonssjef ved finans- og spesialetterforskning ved Oslo politidistrikt.

Han forklarer at svindlerne nå ofte fremstår som både veltalende og høflige – og søker å hjelpe offeret med et problem personen skal ha.

– Men politiet eller andre offentlige eller private instanser vil aldri spørre deg om personlige detaljer slik som BankID-koder eller passord, presiserer Skjold.

Ettersom denne svindeltrenden brer om seg har politiet nå gått ut med råd til almenheten mot svindlere.

Vær skeptisk når noen spør om din personlige informasjon

Kriminelle finner på alle mulige slags historier for å forsøke å lure deg til å gi fra   deg penger eller personlig informasjon.

De kan late som de er fra politiet, skatteetaten, banken din eller noen andre du stoler på for å forsøke å stjele dataene eller pengene dine. Gi aldri fra deg informasjon til noen som kontakter deg uten at du forventer det.

Bruk sterke passord

Passord er nøkkelen til ditt digitale liv. Sørg for at nøkkelen er sterk!

Enkle passord er enkle å gjette. Ikke bruk ord fra ditt privatliv (fotballaget, kjæledyret, navnet på barna dine osv.) og ikke del passordene med noen! Bruk alltid et eget passord for e-post.

Rapporter alle bedrageriforsøk til politiet

Politiet kan ikke stoppe kriminalitet vi ikke har kunnskap om foregår. Selv om du ikke har tapt penger eller data, bør du melde alle forsøk på bedrageri eller datakriminalitet du blir utsatt for til politiet.

Alle bidrag til politiets etterforskning hindrer de kriminelle og reduserer skadevirkningene av kriminaliteten. Rapporteringen bidrar også til analyse av trender og lage informasjonskampanjer for å beskytte befolkningen og virksomhetene.

Dersom du er i tvil: Legg på og ring tilbake. 

Ved endring av visningsnummer (spoofing) hvor gjerningspersonene ringer fra et kjent telefonnummer til en bank, eller fra politiets telefonnummer, så virker dette bare i utgående anrop. 

Dersom du legger på og ringer tilbake vil du komme til den ekte banken eller til det ekte politiet. 

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com