in ,

Politiet: derfor er det livsfarlig å ha jakke på småbarn som sitter i bilstol

barnesete
Ikke ha tykke jakker på barn i barnesete

Gode bilstoler kan redde barns liv ved en eventuell ulykke, men det er en spesielt god grunn til hvorfor barn ikke skal ha jakke på når de sitter i bilstolen. 

Den skjulte faren mange foreldre nok ikke tenker på nå som vinteren er her er at barn ikke skal ha på seg tykke jakker eller gensere i bilstolen.

For mange vil det nok være naturlig å beholde vinterjakka på barnet når bilen er kald og minusgradene preger termometeret. Men det kan faktisk koste barnet livet ved en eventuell ulykke.


Det amerikanske politiet har gått offentlig ut for å advare mot akkurat dette.

Foreldre blir overrasket 

– Hver gang vi går ut med denne informasjonen møter vi en rekke reaksjoner fra foreldre som blir overrasket og aldri har tenkt på dette som farlig, sier politibetjent Shannon Sampson til katv.

Politiets advarsel går ut på at dersom barna har på seg tykke jakker, vil de ikke sitte like trygt i barnesetet ved en eventuell ulykke.

LES OGSÅ: Lisa mistet sin ett år gamle datter – nå advarer hun andre foreldre mot å gjøre den samme feilen med bilstolen

– Dersom små barn bruker en tykk jakke og man havner i en ulykke, vil alt bli trykket sammen. Det betyr at barnet som du trodde satt godt fastspent i setebelte, ikke sitter stramt nok festet allikevel, forklarer Sampson.

Millimeter med farlig tomrom 

En tykk jakke vil altså medføre at setebeltet ikke blir strammet så godt som det burde.

Politibetjenten forklarer videre at dersom bilen krasjer så vil kroppen være i bevegelse helt til setebeltene stopper bevegelsen. Dersom barnet ikke sitter stramt nok festet vil kroppen og indre organer kunne få vesentlig større skader enn nødvendig.

NRK har tidligere skrevet om det samme og innhentet informasjon fra Trygg trafikk om temaet.

Kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk forklarte til NRK hvordan man på best mulig måte sikrer seg selv og barna: 

– Det holder ikke bare å slenge på seg beltet. Det må også festes riktig. Både voksne og barn skal ha beltet stramt over hoftene og stramt over skulderen. Ta av tykke jakker før bilturen starter, eller i hvert fall åpne klærne slik at beltet ligger så tett som mulig mot hofter og skuldre

I videoen nedenfor kan du se mye tomrom en tykk jakke eller genser vil skape mellom barnets kropp og setebeltet.

Alle småbarnsforeldre burde være klar over dette – trykk på deleknappen for å spre livreddende informasjon! 

LES OGSÅ: Mor mistet sin 18 måneder gamle datter. Nå ønsker hun å advare andre småbarnsforeldre

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Denne kunnskapen kan avdekke hudkreft – Kan du se forskjellen på disse føflekkene?

Sørgende foreldre saksøker prest for å ha ødelagt begravelsen til deres 18-år gamle sønn