in

Politiet har tatt utenlandsk tyveribande i Oslo – risikerer ekstra streng straff

Image by donterase from Pixabay

En bande utenlandske sykkeltyver som har vært aktive i Oslo-området er nå avslørt av politiet. De stjal blant annet dyre elsykler som de sendte utenlands. 

De tre mennene ble ifølge en pressemelding fra Politiet tatt på fersken og ble fremstilt for varetektsfengsling 28. januar.

Politiet opplyser at det i 2021 ble anmeldt 5.599 stjålne sykler bare i Oslo kommune. Selv om tallet er høyt er det færre enn i toppåret 2020 da 6.630 sykkeleiere ble frastjålet syklene sine.


– Dette er ett av flere eksempler på at det kommer mobile vinningskriminelle fra utlandet med hensikt å stjele dyre sykler i Norge. Vi mistenker at disse syklene tas ut av landet, fordi de kan selges videre med høy profitt på det svarte markedet, sier politiinspektør Eirik Skøyeneie i Oslo politidistrikt.

Det var i november i fjor at en polskregistrert varebil ble stoppet midt på natten på vei ut av Oslo. I bilen var to polske menn, og gjennom vinduet så patruljen at de hadde to boltekuttere, en vinkelsliper og litt annet diverse verktøy.

Det viste seg at den ene mannen hadde blitt pågrepet i Norge i 2019 og overlevert til Danmark hvor han var etterlyst etter 18 tilfeller av sykkeltyveri.  Den andre mannen var under etterforskning for å ha blitt stoppet ved grensen til Polen med 26 sykler, som kunne spores tilbake til Norge.

Politiet beslagla og inndro verktøyet i bilen. Mennene hadde leid en hytte i Østlandsområdet, men har ellers ingen tilknytning til Norge.

I januar 2022 ble de samme to mennene stoppet ved svenskegrensa på vei inn til Norge. Også denne gangen med verktøy typisk brukt til å kutte sykkel-låser.  

Politiet fikk også bekreftet at de to mennene hadde korttidsleid en hytte. En natt i slutten av januar ble de to mennene, samt en tredje person, observert i bydelen Nordre Aker hvor de lastet sykler av betydelig verdi inn i en varebil.

– Flere av syklene var meldt stjålet, og er tilbakelevert sine rette eiere, opplyser Politiet.

De tre mennene ble pågrepet på stedet og varetekstfengslet i fire uker. Politiet tar sikte på å få saken bragt inn for retten om kort tid.

Risikerer ekstra streng straff

Mennene risikerer en ikke ubetydelig fengselsstraff.

Høyesterett har lagt seg på et høyt straffenivå når det gjelder denne typen mobile vinningskriminelle, som kjennetegnes ved at gjerningspersonene kommer raskt inn i landet, og deretter forsvinner like raskt både selv og med utbytte av kriminaliteten.

Her skjer de fleste sykkeltyveriene

Over halvparten av sykkeltyveriene skjer i de sentrumsnære bydelene i Oslo, og særlig området rundt Youngstorget er utsatt. 

Politiet forteller de har jobbet målrettet for å øke publikums trygghetsfølelse når det gjelder å parkere sykkel i sentrum, ved å bevisstgjøre publikum om viktigheten med å sikre egne sykler, og understreker at det er viktig for politiet å straffeforfølge organiserte kriminelle som potensielt kan tjene mye penger på denne kriminaliteten, slik som i den aktuelle saken.

– Det er økende tilrettelegging for sykling i Oslo og antallet sykler har tatt seg ganske kraftig opp de senere årene. Folk sykler mye mer nå enn før og parkering av sykler i det offentlige rom øker også mulighetene for at sykler blir stjålet. Det er også en mye større andel av kostbare el-sykler vi antar det er mer attraktivt å stjele da de er relativt kostbare.  Dette kan være en årsak til at antallet tyverier har økt. I veldig mange tyverisaker har vi få spor å gå etter, men sakene etterforskes når vi har konkrete spor. Dersom man sikrer sykkelen godt vil dette redusere faren for tyveri, sier politiinspektør Eirik Skøyeneie i Oslo politidistrikt.

Slik tar du forhåndsregler mot sykkeltyveri:

1. Lås sykkelen din skikkelig:

  • Lås sykkelramme og bakhjul til en sikker stolpe eller et sykkelstativ
  • Bruk helst ekstra lås til å låse forhjulet
  • Parker sykkelen på steder der mange mennesker ferdes
  • Ikke sett fra deg sykkelen på samme sted hver dag
  • Ikke la sykkelen stå ute om natten
  • Ta med deg sykkelsetet.

2. Registrer sykkelen i et sykkelregister

3. Bruk sykkellås som er forsikringsgodkjent (FG-godkjent).

4. Graver sykkelens rammenummer på hjul, styre, gir, setepinne og lås.

5. Kjøp låsbare skruer/bolter til hjul, gir, sete og bremser.

6. Anmeld et eventuelt tyveri så fort som mulig.

Hvis tyveriet ikke er politianmeldt og sykkelen lagt inn med riktig rammenummer er det umulig for hittegods å identifisere sykkelen hvis den blir gjenfunnet. Det er også umulig for politiet å bevise at sykkelen stammer fra en straffbar handling hvis tyveriet ikke er anmeldt.

Kilde: Aktivioslo.no/Politiet

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Isak Dreyer åpner opp om den tøffe oppveksten: – Ikke verdt en dritt

dag otto og kristian

Dag Otto Lauritzen om oppveksten i enkle kår