in ,

Politiet med hjerteskjærende bønn til alle som ser en hund i en varm bil: dette skal du gjøre

Så er sommeren kommet til Norge for alvor, og det er ingen grunn til ikke å være ute og nyte det fine været. Men den høye temperaturen er ikke bare av det gode, den kan nemlig være til stor fare – ikke minst for våre firbente venner.

Så sent som i fjor kunne dyrebeskyttelsen i Danmark melde om over 100 saker hvor hunder var blitt etterlatt i varme biler, og hvor folk hadde måtte gripe inn for å redde dem.

Tidligere har det danske politiet grepet fatt i saken, og lagt ut en hjerteskjærende bønn på Facebook. For selv om det høres ganske opplagt ut, er det ikke alle som forstår hvor farlig dette kan være for hundene våre, og alt for ofte leser vi om hunder som dør av heteslag – selv etter svært kort tid alene i bilen.


– Ofte skyldes det at eieren ikke har tenkt seg om, eller ikke vet, hvor varmt det blir inne i en bil på en helt alminnelig sommerdag, skriver det danske politiet i et oppslaget på Facebook.

Foto: Pixabay

Hvis du likevel er nødt til å etterlate hunden

Det beste vil alltid være å ikke ta hunden med seg i bilen i utgangspunktet, men en gang i blant kommer man ikke utenom å gjøre det. I de tilfellene disse situasjonene oppstår har det danske politiet noen helt konkrete råd til hvordan man unngår at det hele ender i tragedie.

– Hvis du er nødt til å etterlate hunden din i bilen, så rull vinduene litt ned slik at det blir gjennomtrekk i bilen. Parker der hvor det er, og vil fortsette med å være, skygge, og sett frem vann til hunden. Legg telefonnummeret i frontruten, og kom hurtig tilbake, skriver politiet videre i oppslaget på Facebook.

Hvis hunden dør av heteslag i bilen mens du selv er ute i ærend, er det en soleklar overtredelse av dyrevernloven. Noe som i beste fall straffes med bøter, i verste fall med fengsel.

Hvis du ser en hund i en varm bil

Det danske politiet legger også frem fire gode råd til hva du kan gjøre dersom du selv skulle oppdage en hund innelukket i en varm bil.

  • Finn eieren. Står du ved et supermarked eller butikksenter, få dem til å etterlyse eieren over høyttaleranlegget.
  • Finner du ikke eieren innen noen få minutter, ring 02800 eller i verste fall 112 hvis du ser hunden er i akutt fare.
  • Hvis hunden er i livsfare, knus ruten! Vær imidlertid oppmerksom på at du må kunne dokumentere behovet for nødrett. Ellers kan du bli erstatningspliktig.
  • Når hunden er ute, sørg for at den kjøles ned med mengder av vann, og får noe å drikke


Vi kan aldri akseptere at hunder skal lide, kanskje dø, bare fordi vi mennesker ikke alltid tenker oss om.

Nå er dette innlegget skrevet av det danske politiet, men er minst like aktuelt her i Norge. Del videre!

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

6 tegn på at katten din elsker deg

tom cruise

Tom Cruise (60) avslører hemmeligheten bak sin evige ungdom