Hjem Dyr Politiet med oppfordring: Vær dyrenes stemme
Dyr

Politiet med oppfordring: Vær dyrenes stemme

Politiet har ofte blitt kritisert for å være for passive i forhold til dyrs rettsvern. Men de kan selvsagt ikke vite hva om brudd på dyrevelferdsloven om de ikke tilfeldigvis ser det – eller noen melder fra.

Hunder, og andre dyr, er helt avhengig av at mennesker sier ifra om vold, mishandling eller annen alvorlig svikt. Nå har politiet rykket ut med en pressemelding der de ber deg melde fra til politiet eller Mattilsynet om du blir vitne til dette.

– Brudd på dyrevelferdsloven har ofte lav oppdagelsesrisiko, og det er trolig høye mørketall. Derfor oppfordrer vi til å ha lav terskel for å melde ifra dersom man oppdager eller er vitne til vold eller annen alvorlig svikt mot dyr, sier politioverbetjent Stine Dæhli.

Dæhli er politiets fagspesialist på dyrevelferd. Hun påpeker at Vold mot dyr er forbudt etter dyrevelferdsloven § 14 og straffbart etter § 37. Dyrevelferdsloven har en strafferamme på fengsel inntil 3 år.

I dyrevernsaker er det politi og Mattilsynet som er instansene som kan kobles inn.

– Du har plikt til å varsle Mattilsynet eller politiet dersom du oppdager at noen mishandler dyr eller utsetter dyr for alvorlig vanstell, sier Nina Brogeland Laache, seksjonssjef i seksjon dyrevelferd i Mattilsynet.

De trekker frem flere eksempler på vold, og ramser opp:

  • bite, klype, sparke, slå strupe, brenne eller fryse dyret
  • tråkke hunden på potene
  • løfte etter hodet, beinet, halen, ørene skinnet, pelsen eller halsbåndet

Politiet skal alltid varsles i akutte tilfeller av vold eller mishandling av dyr – da ringer man 02800.

Du kan også varsle ved å:

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com