Politiet med rørende nyttårshilsen – møt mennesket bak uniformen

275

Året 2017 er nå definitivt over, og vi er så smått i gang med 2018. Dette innebærer ofte tilbakeblikk på året som gikk, og hvilke forventninger vi kan ha til året som kommer.

Men det er ikke bare tilbakeblikk og kommende forventninger som dominerer de sosiale medier – mange ønsker også å gi hverandre støtte og kommer med oppfordringer til hva man selv kan gjøre for å bidra til at 2018 på mange måter skal bli et bedre år enn 2017.

For det svenske politiet var 2017 et begivenhetsrikt år, og for å sette sluttstrek har de publisert en varm hilsen på sin Facebook-side – som inneholder både tankevekkende ord og aktuelle henstillinger.

De starter sin hilsen med å oppsummere året som gikk.

«Et begivenhetsrikt og møysommelig år for det svenske politiet går mot slutten. Det forferdelige terrorangrepet i Stockholm, nazidemonstrasjoner, sprengninger, branner, voldtekter, mord, skuddløsninger og annen grov kriminalitet – i en evigvarende strøm», skriver de og fortsetter;

«Vi har gjennom enda et år kjempet for å vekke liv i mennesker, sikre åsteder hvor mennesker er blitt myrdet, og holdt nysgjerrige borte når mennesker er kommet til skade eller har tatt sine liv».

De fortsetter siden hilsenen med å fortelle litt om hva de gjør – for å gi en forståelse for dere arbeidsmiljø – et miljø nok ikke alle forstår hva innebærer.

«Politiet kommer når det utenkelige skjer. Døgnet rundt, året rundt. Vi griper inn, beskytter og forsøker å tilrettelegge. Vi forklarer og vi trøster. Vi står ofte med en følelse av å ikke strekke til, i situasjoner hvor menneskers hverdag plutselig snus på hodet.

Der noen har mistet sitt barn, en forelder, venn eller kamerat. Den omsorgsfulle og trøstende delen av politiet snakkes det ikke så mye om, men den finnes. Et klapp på skulderen, en klem, og i noen tilfeller – noen velvalgte ord.»

Foto: Facebook

De fortsetter hilsenen med hovedvekt nettopp på ordet «ord»;

«Ord er viktige. Ord skaper forståelse, gir trøst, bekjemper fordommer og kan, bokstavelig talt, redde liv. De rette ordene bygger broer, feil ord kan rive dem ned.

Vi har lenge delt opplevelsene i hverdagen på sosiale medier, forhåpentligvis vil det bidra til økt tillit. Enkeltstående politifolk setter daglig ord på sine tanker i informative, tankevekkende og iblant morsomme tekster.

Vi har mange eksempler på at det skrevne ord kan resultere i avgjørende vitnemål og bokstavelig talt redde liv. Vi viser menneskene bak uniformen så dere lesere kan få en forståelse for de vanskeligheter vi ofte stilles ovenfor.»

Politiets tankevekkende ord og egen historie er virkelig rørende.

«Uten kunnskap er det lett å forenkle politiets hverdag, de forutsetningene vi har og de vanskelige avgjørelsene vi noen ganger er tvunget til å ta. Derfor er tilbakemeldinger, alt fra oppmuntrende ord til konstruktiv kritikk, viktig for oss. Gjennom våre kanaler i de sosiale media, både nasjonalt og lokalt, så er muligheten for dialog, kunnskap og forståelse i dag større enn noensinne i svensk politihistorie. Den muligheten skal vi fortsette med, verne om og utvikle.

Politiet står foran store utfordringer som ikke tar slutt med nyttårsfeiringen, men fortsetter. Dag etter dag, uke etter uke. Vi må verdsettes etter den unike og livsviktige funksjonen vi har i samfunnet. For å beholde erfaringen, kunnskapen, motivasjonen og visjonen for fremtiden. Jeg er utrolig stolt over å tilhøre vår politistyrke, og alle kolleger som hver dag gjør sitt ytterste i sitt yrke.

Jeg håper derfor at 2018 blir et år vi sammen kan oppleve som enda tryggere og sikrere enn 2017, og at vi får flere positive utfordringer enn negative. Med disse forsiktig optimistiske ordene vil jeg og mine kolleger ønske dere et riktig godt nytt år!

/Inspektør Reine Berglund, politiet i Huddinge”

SISTE NYTT