Hjem Nyheter Politiet varsler aksjoner: Mer enn 10 000 nordmenn tatt for ruskjøring hittil i år

Politiet varsler aksjoner: Mer enn 10 000 nordmenn tatt for ruskjøring hittil i år

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Så langt i år har mer enn 10 000 nordmenn blitt tatt for ruskjøring. Nå varsler politiet «Aksjon rus». 

– Ruspåvirkede førere gjør veien utrygg. Er du i tvil, ikke kjør bil, sier generalsekretær Ragnhild Kaski i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

Organisasjonen jobber med å forebygge ruspåvirket kjøring i trafikken. I en pressemelding fra Av-og-til oppyser organisasjonen at 10 643 førere så langt i år har blitt anmeldt av politiet for ruspåvirket kjøring. Det er en økning på 19 prosent fra samme periode i 2021 (8 916 anmeldelser), og en nedgang på 3 prosent fra 2022 (10 963 anmeldelser). 

Mandag 11. desember starter aksjonsuken hvor politiet har ekstra oppmerksomhet på ruskjøring i trafikken. 

– Politiet forebygger og avdekker ruspåvirket kjøring hver dag. En ruspåvirket sjåfør har ingenting i trafikken å gjøre og vi oppfordrer alle trafikanter til å bidra til trafikksikkerhet ved å kjøre rusfri, sier UP-sjef Knut Smedsrud, og legger til:

– En ruspåvirket sjåfør utsetter ikke bare seg selv, men også andre trafikanter for fare. I 22 prosent av dødsulykkene er ruspåvirkning en medvirkende årsak til ulykken.

Dagen derpå

Desember er høytid for juleselskaper, fest og moro. Vinmonopol-salget skyter i været, og antallet juleselskaper er mange. Det øker risikoen for dagen derpå-promille. 

– Risikoen for å bli innblandet i en ulykke øker med 68 ganger med promille – og i hver fjerde dødsulykke på norske veier er rus involvert. Promillen er like farlig på vei fra vors, nachspiel eller på vei til butikken dagen derpå, sier Kaski.

140 000 turer i ruspåvirket tilstand hver dag

Ved siden av fart er rus en av hovedgrunnene til de alvorligste trafikkulykkene. Det opplyser Politiet på egne nettsider.

Hver eneste dag blir det kjørt cirka 140 000 turer i trafikken av personer som er ruspåvirket. De kan enten være påvirket av alkohol, narkotiske stoffer eller medisiner. Disse utgjør en stor fare i trafikken.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com