søndag, mai 16, 2021

Politikere vil avskaffe kongehuset – Trygve Slagsvold Vedum raser

Mest lest nå

Monarkiet og kongefamilien er høyt verdsatt hos det norske folk. Allikevel er det stadig flere stortingspolitikere som vil innføre republikk.

Nettavisen skriver at representanter fra Arbeiderpartiet, Høyre, Frp, SV og Venstre for noen uker siden har levert et nytt grunnlovsforslag om å fjerne kongehuset og innføre republikk.


Partileder for Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, er oppgitt over forslaget.

På Facebook skriver han :

«Kongen og monarkiet binder Norge sammen. Hans Majestet Kongen har en samlende funksjon som en del av en lang historie og rekke. Venstre og stadig flere av mine kollegaer på Stortinget ønsker å bytte ut Kongen med en president. Jeg er djupt uenig i det ønsket og vi i Sp mener det bestandige med vårt kongehus er et gode for landet vårt.»

Og ovenfor Nettavisen utdyper Vedum at han mener kongehuset er noe av det som samler oss nordmenn.

– En del av det vi hadde felles før har blitt mindre. Men kongehuset er blant det som samler oss. Det fungerer helt utmerket – og ville blitt noe helt annet om man fikk en valgt politiker, sier Vedum til avisen.

Ble avslått i 2019

Forrige gang Stortinget behandlet grunnlovsforslag om å endre styreform til fra monarki til republikk var i januar 2019. Den gang falt forslaget med 36 mot 130 stemmer. Det er åtte flere enn da saken var oppe til votering i 2016.

Saksordfører Bente Stein Mathisen (H) startet den gang debatten med å si at det ikke akkurat er et rop i befolkningen om at man bør endre statsform i Norge.

– I en undersøkelse som TNS Gallup har gjennomført i 2016, kom det fram at 67,1 prosent ville valgt monarki, mens 32,9 prosent ville valgt republikk. Det er altså ingen signaler som skulle tilsi at det vil bli en endring i det standpunktet som Stortinget tidligere har tatt i dette spørsmålet, sa hun, og la til at målestokken er om folk synes at den statsformen vi har, fungerer.

Hans Majestet Kong Harald. Foto: Jørgen Gomnæs, Det kongelige hoff

– Det synes folket. Kongen og monarkiet har som statsform gitt det norske folk et stabilt og forutsigbart styringssystem, som folk er fornøyd med, sa Mathisen i 2019.

Nå er altså saken aktuell igjen, og Vedum møter blant annet motstand fra unge Venstre-leder Sondre Hansmark. Han mener at det er på tide med en endring.

– Makt skal ikke gå i arv. Men det er folket som til syvende og sist må bestemme det. Det er mange som er glad i kongefamilien, meg selv inkludert, men da kan de stille til valg, sier Hansmark til Nettavisen.

Hva mener du? Monarki eller republikk? Bruk gjerne kommentarfeltet vårt på Facebook for å si din mening!

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter