Kim Anne Hiorth har jobbet som politi i Oslo i mer enn 30 år. Nå forteller hun om hvordan hun til og med lærte seg arabisk for å hjelpe kvinner ut av vanskelige forhold – mens lederne i moskeene gjorde alt de kunne for å holde henne unna.
– Flere av kvinnene jeg traff i jobben fikk ikke lov til å lære seg norsk, de fikk ikke eie et bankkort, og de fikk ikke gå noe sted uten anstand, sier Kim Anne Hiorth, som gjennom 31 år i Oslopoltiet har truffet utallige kvinner som lever under sine ektemenns beinharde kontroll.
Hun vektlegger likevel at de fleste hun traff levde gode liv uten mishandling. Men flere av kvinnene hun traff ble utsatt for vold og seksuelle overgrep. Få turte å henvende seg til politiet forteller hun i pressemeldingen fra Bonnier Forlag som nå lanserer Kim Anne Hiorths bok «Politihjerte», som handler om et liv i tjeneste.
– Da jeg begynte å jobbe for å knytte kontakt med de muslimske miljøene i Oslo, ble jeg avvist gang på gang. Det typiske var at en mann åpnet, så på meg og slang døra i ansiktet på meg. Og det er ikke så rart, for mange har brutale møter med politiet i eget hjemland bak seg, sier hun
For Hiorth ble det derfor en viktig oppgave å vise at politiet også kunne være til støtte og hjelp. Etter måneder med avvisninger i dørsprekkene til Oslos moskeer, begynte noe å skje. Sakte, men sikkert fikk Hiorth innpass i moskeene, og muligheten til å hjelpe både kvinner og menn med problemer som sjelden fanget politiets oppmerksomhet. Mange av kvinnene har Hiorth fremdeles kontakt med i dag, og samtlige uttrykker en enorm takknemlighet for å ha blitt sett og hjulpet.
Gjengkriminalitet og husbråk
Siden hun begynte i tjeneste tidlig på 1990-tallet, har Hiorth sett hva en vanskelig start på livet gjør med et menneske. Hun har truffet dem som lever med vold, rus og prostitusjon. Mennesker som er farlige. Som føler seg ensomme og redde, fremmedgjorte og fortapte.
– Som nyutdannet i ordenspolitiet traff jeg mange barn som levde under umenneskelige forhold. Barn som ble slått, neglisjert og seksuelt mishandlet, sier Hiorth.
Etter årene på gata, begynte politikvinnen å jobbe med gjengkriminalitet og MC-miljøene. Selv freste hun rundt på en Harley Davidson, men til tross for den svære sykkelen, tok det tid å bygge gode relasjoner til motorsykkelgjengene.
– Gjengene nekter kvinner medlemskap, og behandler dem som eiendeler. De liker ikke politiet, og i hvert fall ikke politikvinner, sier Hiorth.
Med sin evne til å se mennesker slik de trenger å bli sett, klarte hun likevel å bygge opp tillit i det hypermaskuline miljøet, og har den dag i dag kontakt med personer fra MC-gjengene. Hvert år blir bursdagen til en yrkeskriminell i en motorsykkelgjeng ødelagt, hvis ikke han får bursdagshilsen fra Hiorth.
Hedret med internasjonal politipris
Kim Anne Hiorth jobbet 31 år i Oslo Politidistrikt, blant annet på Ordensavdelingen og på Avdeling for organisert kriminalitet.
I 2009 begynte hun et pionérarbeid blant den kvinnelige delen av Oslos minoritetsbefolkning. Det arbeidet varte til hun gikk av med pensjon i 2021.
Kim Anne Hiorth ble høsten 2023 tildelt utmerkelsen International Police Association Wold Class Policing Award. Hun jobber i dag for FN.