Forsiden Meninger Politimann beskriver hvorfor det er så viktig at foreldre legger bort mobiltelefonen

Politimann beskriver hvorfor det er så viktig at foreldre legger bort mobiltelefonen

Dersom vi sier at mobiltelefoner og sosiale medier er blitt den nye «folkesykdommen», så forstår du sikkert hva vi mener.

Uansett hvor man beveger seg i dagens samfunn så kan man observere mennesker som stirrer tomt ned på telefonene sine. Hvert ledige øyeblikk benytter vi oss av lett underholdning.

En politimann som jobber i politiet i Follo publiserte en historie på politiets Facebookside som bør være en øyneåpner for alle oss foreldre. Politimannen som heter Espen skriver ifølge TV 2

Reklame

«Mitt navn er Espen, og jeg jobber til daglig på forebyggende avsnitt på Follo Politistasjon. Min oppgave er kort og godt å sørge for at det skal gå bra med ungdommen som vokser opp i Follo.

Jeg vil starte med en liten historie. For en stund siden hadde jeg en gutt inne til bekymringssamtale fordi han hadde begynt å eksperimentere med rus. Guttens far var også med på samtalen. Far hadde en viktig stilling i bedriften han jobbet i. Jeg vet ikke om det var jobben som kalte, men far sjekket stadig mobilen sin i samtalen. Jeg kommenterte det ikke, men, snakket litt om mine egne rutiner på hjemmebane. Når jeg kommer hjem legger jeg bort mobilen i en skuff slik at jeg kan fokusere på barna mine. Jeg ønsker ikke at barndomsminnene til ungene mine skal være at pappa ofte stirret inn i en skjerm. Far sa ikke så mye resten av samtalen, men lyttet oppmerksomt til det jeg sa.

Tre-fire måneder seinere ringte telefonen min. En oppstemt blid stemme var å høre i den andre enden. » Hei Espen, jeg må bare fortelle deg noe. Etter at jeg var hos deg innførte jeg de samme rutinene hjemme, og det har vært helt fantastisk. Gutten har helt sluttet med rus, og han har gått opp flere karakterer på skoleprøvene sine. Vi har begynt å trene sammen, og hele familien har det rett og slett bedre».

Jeg skal på ingen måte påstå at fraværet av fars mobiltelefon alene var årsakene til guttens fremgang, men at det var en medvirkende årsak er jeg helt overbevist om.

Depresjon

Det har i det siste vært mye fokus på ungdommers nettbruk. Forskning om depresjon, angst og ensomhet blant tenåringer som har økt kraftig de siste fem til ti årene og funn peker på at dette sammenfaller med innføringen av smart telefonen. Dette stemmer med mine egne observasjoner. Mange av ungdommen jeg er i kontakt med sier at de sliter med å sove når de skal legge seg. Det kommer ofte frem at de har med seg mobil telefonen i sengen, og at de blir liggende å surfe på nettet når hodet mest av alt trenger fred og ro for å få en god natts søvn.

Jeg var nylig på en ungdomsskole og snakket om nettvett. På spørsmål svarte ca 70 prosent av klassen at de brukte lengre enn 1 time på å klare å sovne om kvelden. Dette bekymrer meg. Mange av ungdommene jeg snakker med melder om stressrelaterte plager. Mange forteller meg også at hasj eller alkohol blir en løsning for å koble av, og ikke minst en måte å rømme fra det evige tankekaoset.

Politibetjent Espen
Politibetjent Espen forteller hvorfor det er så viktig å legge bort mobilen. Foto: Privat

Tradisjonelt har rusundervisningen i skolen vært at en forteller om farene med de ulike rusmidlene. Slik jeg ser det bør en i mye større grad prøve å forstå årsakene til rus, og da fremme tiltak som er basert på frisk faktorer. Personlig er jeg overbevist om at større bevissthet rundt nettavhengighet og gode rutiner på egen mobilbruk vil gjøre underverker i et allerede stresset og hektisk samfunn. Vi trenger rett og slett å bli mer til stede i våre egne liv.

Kjære foreldre. Jeg forstår at det er fristene å slenge seg på sofaen etter en lang arbeidsdag og «sveipe «igjennom diverse nyhetsartikler og sjekke de siste oppdateringene på sosiale medier – og det er heller ikke noe feil i det. Men om vi skal hjelpe barna våre til å få gode rutiner for nettbruk og til å legge bort mobilen sin litt oftere så MÅ vi vise vei og være gode rollemodeller. Kanskje vi kan skape flere arenaer for de gode samtalene? Det var som en modig ungdom nylig fortalte til meg foran hele klassen sin: «Jeg kunne ønske pappa brukte mindre tid på mobilen, og mer tid på meg».

Politibetjent Espen»

Trykk på deleknappen for å spre oppfordringen til politibetjenten videre!

SE OGSÅ:

Mest lest nå

Kronprinsparet feiret 18 års bryllupsdag. Slik ble Mette Marit godtatt av folket til slutt

Det var ikke bare enkelt for Mette Marit å bli kjæreste med kronprinsen, og senere hans kone og landets kronprinsesse. Men etter 18 år...

Anne Grete Preus er død etter en tid med sykdom

Anne Grete Preus med den spesielle stemmen og de varme tekstene, døde i natt. Hun ble bare 62 år gammel. Anne Grete ble først syk...

Politiet advarer: Ikke svar hvis du blir oppringt fra 112

Mange har den siste tiden opplevd å bli ringt opp fra nummeret 112, politiets eget nødnummer. Nå går politiet ut og advarer mot å...

Politiet refser fulle tenåringsforeldre – Har man valgt å få barn, følger det noen forpliktelser med

Politiet opplever ofte at når de plukker opp fulle ungdommer helt ned i 15-årsalderen, så kan ikke foreldrene hente barna sine fordi de enten...

Linn Skåber med klar oppfordring til foreldre: La barna kjede seg

Linn Skåber (49) er sjeleglad for at hun selv kjedet seg masse i oppveksten. Hun mener det er årsaken til at hun er så...

Populært på Sosialnytt nå

Historier fra livet

MER POPULÆRT