Hjem Nyheter Politimannen Daniel lei av ungdommer skades i trafikken. Nå ber han foreldrene ta ansvar

Politimannen Daniel lei av ungdommer skades i trafikken. Nå ber han foreldrene ta ansvar

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

At ungdom gjerne tøyer strikken og prøver ut grenser er ingen nyhet, og det er vel kun de færreste som ikke har gjort noen erfaringer på en moped en eller annen gang i oppveksten. Som oftest har det sikkert også gått bra, men likevel er vi vel alle klare over at det både er farlig og dumt, og helst noe vi skulle sett ugjort.

Overmodige ungdommer i trafikken er ikke bare farlig, det går faktisk galt en gang i mellom også, med svært store konsekvenser for den det går ut over. I verste fall dør man eller blir invalidisert, så det er ikke helt uten grunn politiet har stort fokus på denne gruppen trafikanter. Både her i Norge og i Sverige, hvor problemet nå har vokst seg så stort at politiet tyr til utradisjonelle metoder for å få bukt med det.

Etter stadig gjentakende episoder hvor ungdom kjører uforsvarlig på mopeder gikk det forrige helg galt, og en ungdom kjørte galt med en trimmet moped. Hvilket gjør at den svenske politimannen Daniel Hjerpe nå kommer med en direkte oppfordring til foreldre i Ale kommune, hvor hendelsen fant sted, om at de nå tar en samtale med sine håpefulle om hvordan man oppfører seg i trafikken.

– Min oppfordring er å ta en prat med ungdommene deres om hvordan man oppfører seg, skriver politimannen i et innlegg som hurtig har fått stor oppmerksomhet på Facebook.

Det er på politiet i Kungälv og Ales Facebookside politimannen setter foten ned for ungdommenes farlige kjørsel med mopeder, motocrossykler og andre kjøretøy – mange av dem trimmet.

Høye hastigheter 

Høye hastigheter i kombinasjon med uvettig kjøring i mange år plaget beboere i området, som naturlig nok er både urolige og forbannet over aktiviteten. Derfor har de henvendt seg til politiet som velger den noe utradisjonelle måten å reagere på.

– Har dere styr på de kjøretøyene ungdommene deres kjører rundt på? Det er nemlig dere som foreldre som er ansvarlige for at kjøretøyene ungdommene deres har er i orden og kjøres på lovlig vis. Politiet kan derfor også straffe dere som foreldre hvis dere tillater barna deres å kjøre trimmede og ulovlige kjøretøy, skriver han i innlegget på Facebook.

– Risikoen med å la uerfarne unge mennesker kjøre som de vil i trafikken kan være høy. Senest i helgen ble to ungdommer alvorlig skadet etter å ha kræsjet med en mistenkt trimmet moped, skriver politimannen.

– Ungdommer ser ikke risikoen og forstår ikke hvilke konsekvenser disse handlingene kan medføre. Man opplever at man er udødelig og man innser ikke hvordan oppførselen kan oppfattes av andre mennesker rundt en, skriver han og fortsetter:

– Her må foreldre og andre voksne ta et mye større ansvar og lede ungdommene på en bedre måte.

Foto: Pixabay

Derfor velger politimannen Daniel nå heller å tipse foreldrene om hva de kan gjøre for å ta ansvar for ungdommenes oppførsel i trafikken.

Blant annet ved å snakke med dem, men også ved å passe på at kjøretøyene er i korrekt og forsvarlig stand.

– Min oppfordring er å ta en prat med ungdommene om hvordan de skal oppføre seg i trafikken. Prøv gjerne kjøretøyene deres så dere vet med sikkerhet de er i orden og trygge. For eksempel skal heller ikke crossykler kjøres andre steder enn på en crossbane. Del gjerne dette innlegget videre, slik at vi sammen kan hjelpe hverandre med å gjøre samfunnet vårt trygt og sikkert, avslutter politimannen Daniel innlegget på Facebook.

Det er ingen tvil om at alt for mange overmodige ungdommer blir drept eller kommer stygt til skade i trafikken hvert år, noe som kanskje kunne vært unngått dersom foreldrene fulgte litt mer med på hva det er de kjører rundt på. Vi må heller ikke være redde for å si fra hvis vi ser andre kjøre uvettig eller på et trimmet kjøretøy. Det kan tross alt bidra til å redde livet til en som har hele livet foran seg. 

Del artikkelen for å spre dette viktige perspektivet! 

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com