Hjem Historisk Potensielt udetonerte bomber hindrer ikke vill jakt etter gjemt nazi-skatt i Nederland

Potensielt udetonerte bomber hindrer ikke vill jakt etter gjemt nazi-skatt i Nederland

av Anne C. Olsen

Et nylig avgradert skattekart har gitt gullfeber i Nederland. Folk har gått mann av huse med metalldetektorene sine.

Flere tidligere graderte dokumenter er nå frigitt av det nederlandske arkivverket. Det har utløst skattejakt etter rikdommer som nazistene begravet i Nederland under andre verdenskrig.

Da det nederlandske nasjonalarkivet nylig avgraderte dokumenter var det ett dokument som fanget interessen til skattejegeren Jan Henzen. I dokumentene var nemlig et gammelt kart som antas å vise hvor soldater fra Nazi-Tyskland gjemte skatter de plyndret da de okkuperte Nederland under andre verdenskrig. Totalt skal det dreie seg om tjuvegods for flere millioner euro.

– Jeg har søkt i dette området i 30 år og har funnet noen fine romerske gjenstander, men jeg visste aldri at naziskatten var begravd her, sier Jan Henzen til CBS News.

Da det nederlandske nasjonalarkivet avslørte nyhetene og la kartet ut på nettet etter at det har vært regnet som gradert informasjon i 75 år, fattet det umiddelbart global medieinteresse.

– De røde korsene viser hvor fire skattekister er begravd, sier arkivrådgiver Annet Waalkens til CBS News mens hun forklarer kartet som dekker et område i og rundt landsbyen Ommeren.

Waalkens legger til at innholdet skal være brosjer, halskjeder, sølv- og gullmynter, rubiner, diamanter og en rekke andre verdisaker. Det dreier seg trolig om verdier for flere millioner euro.

Skattene antas å inneholde ransbyttet tyske soldater fikk med seg da de plyndret en bank etter en eksplosjon i 1944.

En slik nyhet har naturligvis fanget interessen til ivrige skattejegere med metalldetektor.

– Jeg ser folk med metalldetektorer over alt. For meg som for mange andre trigget nyheten om skatten meg til å gå ut og lete selv. Sjansen for at skatten fortsatt er her etter 70 år er veldig liten, men jeg har lyst å prøve, sier Jan Henzen til nyhetsbyrået Reuters.

Den tidligere ordføreren i Ommeren, Klaas Tammes, forteller Reuters at han i dagene etter at skattekartet kom i avisene har sett folk fra hele landet i området.

Omfanget av skattejegere bekymrer de lokale myndighetene, og Tammes som i dag driver stiftelsen som eier jorden der ransutbyttet angivelig skal ligge begravet.

– Jeg forstår det, men jeg tror virkelig det vil være vanskelig å finne. På den annen side, som president for stiftelsen som eier dette landet, er jeg også litt redd, vel vitende om at folk vil begynne å grave tilfeldig. Jeg håper det vil ikke gå helt ut av kontroll, sier han til CBS News.

Lokale myndigheter har allerede gått ut og frarådet folk å søke etter skatten. «Eksperter påpeker at området ligger nær frontlinjen fra andre verdenskrig. Det er farlig å lete der på grunn av mulige ueksploderte bomber, landminer eller granater. Vi fraråder derfor å lete etter naziskatten», heter det i oppdateringen fra lokalmyndighetene i Buren. I den samme meldingen slår de også fast at det er forbudt å drive egne arkeologiske utgravninger, og at det er forbudt å bruke eller bære metalldetektor eller annen gjenstand for å oppdage metallgjenstander i offentligheten uten tillatelse fra kommunen.

Forbudene, og påminnelsene om udetonerte miner og granater, gjorde i starten svært lite inntrykk på ivrige skattejegere. Lokalmyndighetene har hatt et svare strev med å holde folk unna området.

Henzen holder imidlertid fokus på jakten.

– Jeg tror det er begravet her, og jeg er ikke den eneste, for jeg ser allerede noen store hull i bakken, sier han til CBS.

Men man kan jo spørre seg om det til syvende og sist er noen skatt å grave frem. Nederlandske tjenestemenn fikk kartet fra en tysk soldat like etter andre verdenskrig. I 1947 forsøkte de å finne skatten to ganger, men de kom tomhendt hjem.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.