Hjem Blomster 4 potteplanter du bør ha hjemme – Grunnen vil nok overraske deg

4 potteplanter du bør ha hjemme – Grunnen vil nok overraske deg

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Enkelte potteplanter bidrar med å redusere kondens, og hjelper dermed å bekjempe kondens som igjen kan føre til mugg.

Det å bo i et fuktig hus eller har fukt og muggsopp, gjør at man er utsatt for økt risiko for symptomer på luftveissykdom, luftveisinfeksjoner og forverring av astma. Dette skriver LHL på sine nettsider, og viser til både Verdens helseorganisasjon (WHO) og Folkehelseinstituttet. I tillegg kan fuktproblemer eller muggsopp også forårsake bronkitt og eksem.

Potteplanter er ikke bare flott dekorasjon. Men de reduserer også luftfuktigheten i hjemmet. Hageekspertene i den britiske avisa The Express forklarer at «Mugg i hjemmet er forårsaket av overflødig fuktighet.

Varme rom, som bad, er spesielt utsatt. Å bruke planter for å holde mugg i sjakk er en praktisk og naturlig måte å kontrollere fuktigheten og luftfuktigheten i hjemmet ditt». Men det er viktig å finne planter som både er gode på fuktabsorbering og som vil trives der du trenger litt ekstra hjelp med kondensen, som for eksempel på badet.

Hvor godt plante reduserer fuktighet kommer an på plantens evne til å absorbere dugg, tåke og annen fuktighet gjennom bladene. Denne fuktigheten trekker deretter ned til røttene. Det fine med denne naturlige løsningen er at du vil merke en forbedring på inneklimaet, samtidig som du har vakre planter hjemme.

Eføy

eføy
Eføy. Foto: Canva

Eføy kan fjerne luftbåren mugg fra fuktige rom, og er et godt valg for mindre bad.

– Den vokser best i sterkt, indirekte lys og trenger regelmessig vanning, sier hageekspertene til Express.

Selv om eføy foretrekker moderat luftfuktighet, tåler de nivåer som man typisk finner i et hus. For at eføyen skal trives er det viktig at de har godt med luftsirkulasjon.

Fredsliljer

Fredslilje
Fredslilje. Foto: Canva

Fredsliljen trives i skyggen, med høy luftfuktighet. Den kan dermed gjerne stå på badet, et område som ofte er utsatt for mugg.

Planten absorberer fuktighet fra luften gjennom bladene og trenger ikke direkte sollys for å trives.

Fredsliljen har dessuten også vakre blomster.

Svigermors tunge

Svigermors tunge
Svigermors tunge. Foto: Canva

Dette er en hardfør og tilpasningsdyktig plante, og en av de beste til å absorbere kondens.

Selv om planten ikke trenger så mye vedlikehold, trives den best i sterkt lys, med varme temperaturer.

Planten kommer med en rekke former former og farger på bladene, mange av variantene har blader som nesten kan minne om slangeskinn. Ikke bare absorberer bladene overflødig fuktighet, men de filtrerer også vanlige husholdningsgifter.

Palmer

palmer
Palmer i potte. Foto: Canva

Et annet godt valg for å ha kontroll på fuktighet og holde mugg i sjakk er palmen. De absorberer fuktighet gjennom bladene.

Det finnes en rekke palmevarianter å velge mellom, men arecapalmer, bambuspalmer, dvergdaddelpalme og sivpalmer er best egnet dersom du vil kondensen til livs.

  1. bjørnekjeks
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com