Hjem Helse «Prikking» i hendene – Ufarlig, eller et symptom på alvorlig sykdom?

«Prikking» i hendene – Ufarlig, eller et symptom på alvorlig sykdom?

Del
X

Å kjenne at det prikker i hender og føtter er helt vanlig. Det kan være helt ufarlig og ha mange ulike årsaker. Selv om det vanligvis er helt ufarlig, kan det være et symptom på sykdom som du må ta på alvor og søke hjelp for.

I sjeldne tilfeller kan prikkingen skyldes alvorlig sykdom.

Alle har vel opplevd at hånden eller foten har «sovnet».  Det kan skyldes at vi har sittet eller ligget på en uvanlig måte en stund og er helt ufarlig.

Årsaken er at en nerve har kommet i klem og nerven spiller oss et puss. Trykk mot eksempelvis håndleddet kan forstyrre den viktige transporten av ioner og salter som trengs for å sende elektroniske impulser rundt i kroppen. Da er det vanlig at hånden «sovner». Dette er helt ufarlig og går vanligvis over på noen minutter.

Det er også vanlig at det prikker i fingrene etter å ha sovet tungt.

– Det  er et forbigående symptom som henger sammen med med at sirkulasjonen midlertidig er blitt litt dårligere. Det gjør nervetrådene ekstra følsomme, sier Håkan Widner, overlege og professor i nevrologi ved Skånes universitetssykehus, til Aftonbladet.

Vit når du skal søke hjelp

Prikking og stikking i hendene kan også skyldes rygg- eller nakkeproblemer. Om man plutselig mister følelsen i en arm eller et ben og samtidig har vondt i ryggen, kan det skyldes problem med skivene i ryggen. Da er det viktig å søke hjelp.

En kraftig infeksjon som for eksempel influensa, kan også føre til problemer for nervesystemet. Hjernehinnen kan hovne noe opp og man kan få økt trykk på ulike nerver. Om man får veldig vondt kan man søke hjelp, men vanligvis går det over av seg selv.

Prikking og stikking i hendene kan skyldes rygg- eller nakkeproblemer. Foto: Canva

Er prikking i hendene farlig?

Som oftest er prikking i hender og føtter ufarlig, men det finnes tilfeller der det er viktig å  søke legehjelp. Noen av de første symptomene ved enkelte alvorlige sykdommer kan ofte begynne med denne følelsen i hender og føtter. Et  av de første symptom ved diabetes er at føttene begynner å føles «rare» og numne.

– Pasienter som opplever dette vet kanskje ikke engang om at de har diabetes, ofte er det her første symptomet, sier Håkan Widner.

I veldig sjeldne tilfeller kan pirring i hendene skyldes en dødelig sykdom. 23-årige Milena Malmros kjente en brennende følelse i høyrearmen, og legene avfeide det som en klemt nerve. Men det viste seg å være en blødning i hjernestammen. Det skriver Aftonbladet.

Når legene til slutt forsto hva som var galt, hadde Milena også fått balanseproblemer, problemer med pusten og med å svelge. Når tiden var kommet for operasjon kunne hun ikke lenger gå og hun hadde mistet evnen til både å snakke, svelge og bevege hendene.

Heldigvis gikk det bra og i dag er Milena nesten helt frisk igjen.

– Men jeg kjenner meg mektig, ingenting skremmer meg lengre. Har jeg klart dette her, klarer jeg alt, sier hun til Aftenbladet.

Prikking i hender og føtter er nesten alltid ufarlig – men søk legehjelp dersom symptomene vedvarer. Del gjerne denne informasjonen med dine venner!

  1. gurkemeie
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com