in

Prinsesse Astrid mimrer tilbake til frigjøringsdagen: – Jeg stormet ut

prinsesse astrid
Frinsesse Astrid. Foto: Det Kongelige Hoff

Den 9. april 1940, gled krigsskipet Blücher innover Oslo-fjorden, fullt av tyske soldater. Oppdraget var å ta Norges konge og regjering til fange. Mens kong Haakon, kronprins Olav og Regjeringen flyktet til London, dro kronprinsesse Märtha med de tre barna til Washington DC i USA.

Natten mellom den 9. og 10. april reiste kronprinsesse Märtha over grensen til Sverige sammen med kronprinsparets tre barn, prinsesse Ragnhild, prinsesse Astrid og prins Harald. De bodde hos svenske slektninger frem til 12. august, da de reiste videre til USA.

Kronprinsparet var nære venner med det amerikanske presidentparet, og kronprinsesse Märtha ble invitert av fra presidenten, Franklin D. Roosevelt.


Kronprinsesse Märtha jobbet for norske interesser under hele det fem år lange oppholdet i USA.

View this post on Instagram

A post shared by Det Norske Kongehuset (@detnorskekongehus)

– Vi er fri, vi er fri!

Den 8. mai 1945, kapitulerte Tyskland. Norge var igjen et fritt land. Det var prinsesse Astrid som var den første som fikk med seg at tyskerne hadde kapitulert. De bodde på Pook’s Hill utenfor Washington, og Astrid satt med leksene sine med radioen på i bakgrunnen. Prinsessen var 13 år på dette tidspunktet.

– I bakgrunnen hadde jeg radioen på. Plutselig brytes sendingen med meldingen om at «tyskerne har kapitulert – Europa er igjen fritt». Jeg stormet ut og ropte: «Nå er det slutt på krigen, vi er fri, vi er fri», forteller Astrid ifølge Kongehusets instagramkonto.

– Mor spurte: «Sa de noe om Norge?» Det kunne jeg ikke svare på, fordi jeg hadde jo løpt ut før jeg hørte hele meldingen, forteller Astrid videre.

Rett etter, ringte ambassaden som kunne bekrefte at Norge igjen var blitt et fritt land.

Tilbake på norsk jord

Fem dager senere, den 13. mai, kom kronprins Olav og fem statsråder tilbake til Norge. Kong Haakon, kronprinsesse Märtha og de tre barna fulgte etter den 7. juni.

LES OGSÅ: Kronprinsen roste Norsk Luftambulanses arbeid

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

sjokolade

7 grunner til at du bør overraske noen du er glad i med sjokolade i dag

Mary mistet gifteringen sin. 13 år senere, kom den til rette på et helt utrolig sted