Hjem Historier fra livet Prisstigningen ble for voldsom – firebarnsfar måtte gi fra seg omsorgen for barna

Prisstigningen ble for voldsom – firebarnsfar måtte gi fra seg omsorgen for barna

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Mange merker prisoppgang om dagen. Globalt var inflasjonen 8,7 prosent i 2022. De færreste kan skilte med en lignende lønnsvekst, og opplever at det er mindre å rutte med.

Det internasjonale pengefondet sier at de venter at prisveksten globalt vil falle til 6,8 prosent i  2023 og deretter til 5,2 prosent i 2024. For å temme prisgaloppen har sentralbankene verden rundt satt opp rentene, og for mange har situasjonen blitt prekær. Vanlige familier som ikke har lønnsvekst som holder tritt med prisøkningene og renteoppgangene kjenner at det biter nå.

En australsk firebarnsfar har blitt presset til randen av levekostnadskrisen. Til slutt tok han det tunge valget om å overlate omsorgen for barna til det offentlige, etter at han ble tvunget til å flytte inn i bilen sin.

Det er det australske nettstedet 7 News som forteller historien til den anonymiserte mannen de kaller «Shane». Sammen med kona har han bodd i bilen i Adelaide i mer enn et halvt år.

Ekteparet, som har fire barn, slet med å holde tritt med de skyhøye kostnadsøkningene. Husleie og dagligvarer for en familie på seks ble til slutt for mye for dem, og Shane ble tvunget til å gi opp hjemmet sitt.

Renteoppgang og husleieøkninger har gitt tusenvis av hjemløse

Leieprisøkninger følger gjerne inflasjonen. Og de kraftige leieprisøkningene har sendt tusenvis av mennesker over hele Australia ut i hjemløshet de siste 12 månedene. Nettstedet forteller at det i Sør-australia alene har blitt mer enn 6 600 nye hjemløse det siste året.

Shane ønsket ikke at de fire barna hans skulle oppleve et liv med hjemløshet. Dermed tok han det vanskelige valget og overlot omsorgen for dem til staten.

– Barna våre er i omsorg fordi vi ikke har råd til å kjøpe huset vi trenger for at de fire barna våre skal kunne ha de tingene de trenger. De når akkurat de alderen der alt koster penger (og) barn trenger penger, sier han til australske 7 News.

Sover i bilen

Shane og kona har allerede slitt seg gjennom sin første vinter som hjemløse. De har bodd i bilen. Den mangler et vindu, så når de prøver å sove på natta kommer den iskalde nattelufta inn i bilen.

Om kvelden jakter de rabatterte varer på butikkene. Ofte er det de som er i ferd med å gå ut på dato som blir løsningen. De har også opplevd at sjenerøse lokale bedriftseiere har hjulpet dem ved å tilby gratis måltider der de kan.

Shane og kona har vært i kontakt med hjelpeorganisasjoner for hjemløse. Etterspørselen etter midlertidige hjem er imidlertid så voldsom at de ikke har klart å finne en løsning – verken midlertidig eller permanent.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com