tirsdag, oktober 27, 2020

Professor: Å slutte med nesespray er like vanskelig som å slutte å røyke

Mest lest nå

Åpenhjertig Jan Thomas om konflikten: – Jeg ble mobbet ut

For ikke lenge siden kjøpte Jan Thomas og kjæresten Harlem Alexander leilighet sammen. Nå forteller kjendisstylisten om hvorfor de måtte flytte....

Vi er ikke mer forkjølet i dag enn vi var for ti år siden. Likevel bruker vi dobbelt så mye nesespray.

Dersom man bruker sprayen ofte og over tid oppstår en omvendt effekt der nesesprayen forårsaker nesetettheten i stedet for å fjerne den. Flere og flere blir avhengige av nesespray.

– Når du bruker nesespray i lang tid, svekkes kroppens egen evne til å trekke sammen karene i nesen. I stedet forblir slimhinnen blodfylt og nesen er tett. Mange får kronisk nesetetthet som en bivirkning. For å kunne puste må du øke dosen og derfor er det lett å bli fanget i avhengighet, sier professor og overlege Matti Anniko ved øre-nese-hals klinikken ved Universitetssykehuset i Uppsala til den svenske nettsiden MåBra.  


Å slutte å spraye nesen kan være like vanskelig som å bli vant til å røyke. 

Flere og flere bruker nesespray. Foto: Netdoctor

Annika understreker at det er viktig å komme ut av den onde sirkelen før avhengigheten går så langt at du må operere eller brenne av en del av slimhinnen. Dersom du har blitt avhengig anbefaler han å prøve kortison i stedet for nesespray.

– En kortisonspray kan redusere hevelsen. Det kan brukes i en overgangsperiode til neseslimhinnen har leget og stoppet hevelse. Da kan du gradvis redusere kortisonen sier han.

LES OGSÅ: Lege: Så farlig er det å bli avhengig av nesespray

I dag tilbyr også apotekene en rekke alternativer til vanlige nesespray, såkalte isotoniske sprayer som inneholder den samme saltløsningen som kroppen og renser nesen uten at slimhinnen heves. 

Matti Anniko anbefaler også neseskylling med hjemmelaget saltvann. Det hjelper å rense nesen for slim og partikler i tilfelle rennende nese og pollenallergi.

Denne saltløsningen kan du benytte etter behov, uten risiko for bivirkninger.

Slik lager du løsningen: 

3 dl romtemperert vann fra springen

1 ts vanlig bordsalt

For skyllingen trenger du et nesehorn som fås kjøpt på apoteket. 

1. Bland vann og salt. Rør til alt saltet er oppløst. Vannet har nå samme saltinnhold som kroppen. Riktig saltinnhold og temperatur gir en behagelig skylling.

2. Stå ved en vask. Sett tuten i ett nesebor. Pust rolig gjennom munnen. Bøy hodet fremover til siden. Nå renner vannet gjennom det ene neseboret og ut gjennom det andre.

3. Gjenta med det andre neseboret.

4. Blås nesen lett og periodevis.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter