torsdag, april 2, 2020

Professor mener sjokolade kan ha bedre hostedempende effekt enn honning og sitron

Mest lest nå

Ida Gran-Jansen (32) blir mamma igjen – avslører kjønnet

Kjendisbaker Ida Gran-Jansen (32) og samboer Eirik Lyssand venter sitt andre barn til sommeren. Ida avslørte selv den store nyheten på sin Instagram-profil. "Halvveis til...
Artikkelen fortsetter etter annonsen

Vi har vel alle hørt at er man forkjølet og hoster, ja da skal man drikke te med honning og sitron. Nå mener imidlertid professor Alyn Morice, leder av respiratorisk medisin og senter for kardiovaskulær og metabolisk forskning ved universitetet i Hull, England at sjokolade kan ha en bedre effekt.

Og han mener å kunne dokumentere det.

At sjokolade skulle ha en dempende effekt på hoste kom som litt av en overraskelse på forskerne, men etter å ha utviklet et preparat kalt Rococo ble det igangsatt en større undersøkelse hvor 163 testpersoner ble fulgt gjennom en lengre periode, skriver Daily Mail.

Resultatet forventes publisert i løpet av det neste året, men så langt kan forskerne røpe at de har oppdaget at et stoff som kalles teobromin har den samme effekten som kodein – et stoff som hyppig benyttes i hostedempende medisiner.

Smørende effekt

En av de hostedempende effektene som kommer av blandinger som honning og sitron har med den smørende effekten å gjøre. Blandingen antas å ha en beroligende effekt på nervecellene i halsen som fremkaller hoste ved irritasjon, og sjokolade menes å forsterke denne effekten.

Spesielt siden sjokolade danner et hinne i halsen som vedvarer over tid, i motsetning til for eksempel varm te med honning og sitron.

Sjokoladen bør imidlertid inntas i fast form, det vil i som for eksempel et stykke sjokolade fra en plate, og ikke i form av varm drikk, selv om det kan være fristende. Begrunnelsen for dette er at ved å suge på et stykke sjokolade dannes det slim som smører de hostefremkallende nervene i halsen, mens varm drikke faktisk vil kunne bidra til å irritere dem ytterligere, selv om det har en kortvarig dempende effekt der og da.

Så er spørsmålet om når vi kan kjøpe hostedempende sjokolade på apoteket eller i butikken, og om dette vil være bedre enn tradisjonell medisin på området.

Hva synes du? Er sjokolade en bedre løsning enn honning og sitron, eller vil du holde deg til de etablerte rådene? Bruk kommentarfeltet vårt på Facebook!

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Siste nyheter

Nå bør du bytte strømavtale – prisene er historisk lave

Spotprisene på strøm er historisk lave, og det er store forskjeller mellom dyreste og billigste avtale. Nå oppfordrer forbrukerrådet alle til å bytte avtale. Strømprisene...

Henriette Steenstrup i viruskrangel med Henriette Lien

Henriette Steenstrup reagerer kraftig på en del ting Henriette Lien skriver om koronaviruset på Instagram-kontoen sin. Hun mener Lien mangler dømmekraft og sprer usannheter. -...

Matbutikkene med bønn til deg og meg: Unngå dette

Neste uke begynner påsken. Og påske betyr storhandling. Nå kommer matbutikkene med en bønn til oss, slik at vi kan unngå smittefarlige situasjoner. – Ta...

Katarina Flatland blir mamma for første gang

Idol-programleder Katarina Flatland (30) og ektemannen Harald Meling Dobloug (31) blir foreldre for første gang til høsten. Paret delte den store nyheten i onsdagens episode...