Forsiden Forskning Professor mener sjokolade kan ha bedre hostedempende effekt enn honning og sitron

Professor mener sjokolade kan ha bedre hostedempende effekt enn honning og sitron

Vi har vel alle hørt at er man forkjølet og hoster, ja da skal man drikke te med honning og sitron. Nå mener imidlertid professor Alyn Morice, leder av respiratorisk medisin og senter for kardiovaskulær og metabolisk forskning ved universitetet i Hull, England at sjokolade kan ha en bedre effekt.

Og han mener å kunne dokumentere det.

Reklame

At sjokolade skulle ha en dempende effekt på hoste kom som litt av en overraskelse på forskerne, men etter å ha utviklet et preparat kalt Rococo ble det igangsatt en større undersøkelse hvor 163 testpersoner ble fulgt gjennom en lengre periode, skriver Daily Mail.

Resultatet forventes publisert i løpet av det neste året, men så langt kan forskerne røpe at de har oppdaget at et stoff som kalles teobromin har den samme effekten som kodein – et stoff som hyppig benyttes i hostedempende medisiner.

Smørende effekt

En av de hostedempende effektene som kommer av blandinger som honning og sitron har med den smørende effekten å gjøre. Blandingen antas å ha en beroligende effekt på nervecellene i halsen som fremkaller hoste ved irritasjon, og sjokolade menes å forsterke denne effekten.

Spesielt siden sjokolade danner et hinne i halsen som vedvarer over tid, i motsetning til for eksempel varm te med honning og sitron.

Sjokoladen bør imidlertid inntas i fast form, det vil i som for eksempel et stykke sjokolade fra en plate, og ikke i form av varm drikk, selv om det kan være fristende. Begrunnelsen for dette er at ved å suge på et stykke sjokolade dannes det slim som smører de hostefremkallende nervene i halsen, mens varm drikke faktisk vil kunne bidra til å irritere dem ytterligere, selv om det har en kortvarig dempende effekt der og da.

Så er spørsmålet om når vi kan kjøpe hostedempende sjokolade på apoteket eller i butikken, og om dette vil være bedre enn tradisjonell medisin på området.

Hva synes du? Er sjokolade en bedre løsning enn honning og sitron, eller vil du holde deg til de etablerte rådene? Bruk kommentarfeltet vårt på Facebook!

SE OGSÅ:

Mest lest nå

Truls og Eyvind har delt et bilde som får tusenvis til å le!

Til høsten er det klart for en ny sesong med "Truls ala Hellstrøm". Men de to kompisene har ikke glemt hverandre i løpet av...

Da Tony måtte flytte inn på pleiehjemmet måtte han etterlate katten sin hjemme. Men så fikk en snill nabo en plan

Da Tony fikk slag og måtte flytte på pleiehjem, var det ikke lett å si farvel til det livet han var vant til å...

Den 72-år gamle kvinnen ønsket seg en gammel og uønsket hund – se hvem hun endte opp med

Ikke alle hunder er like heldige her i livet. Heldigvis er de fleste så heldige at de finner nye eiere allerede fra fødselen av,...

Lars Monsen med utradisjonell metode da han sjekket opp Trine Rein

At Lars Monsen er en tøffing er det ingen tvil om, noe vi alle har vært vitne til utallige ganger på tv. Enten han krysser...

Bildet av den fire år gamle jenta i rullestol går viralt. Kan du se hvorfor?

Fire år gamle Maren Anderson sitter i rullestol. Det har hun gjort hele livet. En dag var Maren ute og handlet med foreldrene sine,...

Populært på Sosialnytt nå

Historier fra livet

MER POPULÆRT