Hjem Nyheter Professor: Unge kan bli alvorlig syke uten forvarsel. Disse tegnene må du følge med på

Professor: Unge kan bli alvorlig syke uten forvarsel. Disse tegnene må du følge med på

av Marte Frimand

Flere norske leger melder om relativt unge, friske mennesker som plutselig, nesten helt uten forvarsel, blir alvorlig syke av koronaviruset. Nå forteller de hvilke signaler du må ta på alvor.

– Jeg mener dette er en uforutsigbar sykdom, som ikke er som vanlig influensa, og det gir større grunn til å ta ekstra godt vare på seg selv. Noe med dette viruset er annerledes, og vi forstår det ikke ordentlig ennå, sier Anne Spurkland, lege, immunolog og professor i anatomi ved Universitetet i Oslo til VG.

– Det som er skummelt med viruset, er at man kan bli alvorlig syk uten å merke særlig til det selv, sier hun videre.

I en artikkel publisert i Science Norway ber professoren om at en vaksine kommer så snart som mulig.

«Jeg har gjort meg opp en mening. Jeg ønsker ikke å få COVID-19. Jeg venter på at en vaksine skal bli klar. Jeg ønsker heller ikke at noen av mine kjære skal få denne sykdommen. Jeg ønsker ikke at et virus med så varierende sykdomsforløp som COVID-19 skal komme i kroppen min. Jeg tar ingen sjanser på at mitt ordinære immunsystem klarer den oppgaven. 

Jeg ønsker ikke å være en del av et eksperiment hvor man skal se om folk blir immun mot COVID-19. Det er ikke slik jeg mener man skal oppnå flokkimmunitet. Jeg ønsker heller at noen gir meg en vaksine mot viruset så raskt som mulig,» skriver hun. 

Rammer folk i 40-årene

I en artikkel i Tidsskriftet Den norske legeforening, står det følgende: «Enkelte covid-19-pasienter fallerer raskt og tilsynelatende uten forvarsel. Dette gjelder også relativt unge pasienter som er tidligere friske eller har beskjedne tilleggssykdommer.» Med relativt unge pasienter menes det folk i 40-årene.

Professor og overlege ved Intensivavdelingen ved Oslo universitetssykehus, Tor Inge Tønnessen, sier til VG at de fleste ikke har et slikt sykdomsforløp, men at det er viktig å være obs på signalene.

– Du kan ha altfor lite oksygen i blodet, uten at du merker så mye til det. Det kan bli farlig hvis folk sitter hjemme, og blir sløvere og sløvere på grunn av oksygenmangelen, uten å ta kontakt med helsepersonell, forklarer han.

Dette kan du gjøre

Det er viktig å ta kontakt med helsevesenet dersom du mistenker at du er alvorlig syk av korona.

– Ta kontakt med legen din, som nå om dagen har videokonsultasjoner. Med relativt enkle måter kan legen finne ut hvordan det står til med deg hjemme, sier Tor Inge Tønnesen.

Han anbefaler at man selv kan følge med på kroppstemperatur, puls og pustefrekvens.

– Hvis du har feber, øker også hjertefrekvensen. Vanligvis skal hvilepulsen din være mellom 60 og 80 slag i minuttet. Dersom pulsen din nærmer seg 90 til 100, kan det være et alvorlig signal, forklarer Tønnesen.

– Det går også an å sjekke lungefunksjonen hjemmefra. Legen, eller aller helst en pårørende, ber deg ofte om å telle antallet ganger du puster. Det er normalt å puste 12 til 16 ganger i minuttet. Puster du raskere, for eksempel 20 til 22 ganger i minuttet, er det et faresignal.

– Syke med affeksjon av lungene blir fort andpusten ved gange. Men dersom du også føler åndenød når du sitter stille, er det et tegn på at du kan trenge pustehjelp på sykehuset, sier han videre.

LES OGSÅDen danske brannmannen døde av korona. Var på utrykning to dager før han testet positivt

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.